SEGRE

ESNOTICIA

El Pirineu entra a la fase 1 a mig gas per la falta de turistes i la pluja

L’entrada del Pirineu a la fase 1 de la desescalada de l’estat d’alarma va quedar deslluïda ahir per la pluja. Moltes de les terrasses es van mantenir tancades i d’altres preveuen obrir en els propers dies, encara que el sector també espera poder rebre turistes d’altres territoris. Alguns comerços també van reprendre l’activitat.

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pluja va deslluir ahir l’entrada del Pirineu a la fase 1 de la desescalada de l’estat d’alarma pel coronavirus. Així doncs, el mal temps va provocar que moltes terrasses optessin per no obrir malgrat que ja puguin fer-ho amb un aforament del 50%, encara que també s’ha de tenir en compte que les limitacions que continuen vigents per als desplaçaments entre regions sanitàries fan que les comarques de muntanya no puguin rebre turistes d’altres territoris.

A Vielha, la Seu i el Pont de Suert van ser poques les terrasses que van tornar a obrir després de dos mesos. A Tremp només ho van fer set dels vint-i-nou bars que hi ha a la ciutat, segons l’alcaldessa, Pilar Cases, i a Sort alguns locals van continuar tancats. Tots els establiments que van reprendre ahir l’activitat ho van fer extremant les mesures de seguretat: han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic i les taules i els banys es desinfecten després de cada ús. Fonts del sector van explicar que “altres terrasses s’hi aniran sumant gradualment”, encara que van apuntar que algunes s’esperaran que hi hagi més mobilitat i que es permeti més aforament o el consum dins del local.

D’altra banda, l’obertura de comerços a les comarques de muntanya va ser més desigual. A la Seu, Sort, Tremp i el Pont de Suert s’hi van sumar la majoria de les botigues, entre les quals es troben els serveis essencials que han mantingut l’activitat durant tot l’estat d’alarma. A Vielha, gran part dels comerços esperaran que es permeti l’arribada de turistes d’altres territoris. Tots ells confien a recuperar-se aviat d’aquests dos mesos de paralització.

Una altra de les activitats permeses al Pirineu des d’ahir són les reunions de grups de fins a deu persones. Hi va haver els que es van retrobar després del confinament en una terrassa d’un bar, mentre que algunes famílies ho van fer a casa.

Per la seua part, la majoria dels hotels de les comarques de muntanya no reobrirà fins que s’aixequin més restriccions a la mobilitat i els esports d’aventura esperaran també a tenir els protocols de seguretat.

La Noguera i l’Alt Urgell, dos veïns amb velocitats diferents

La desescalada a dos velocitats que va entrar en vigor ahir a Lleida ha provocat que municipis veïns visquin fases diferents del desconfinament, que a la pràctica suposen restriccions diferents.

Aquest és el cas d’Oliana (Alt Urgell) i Ponts (Noguera), que es troben en regions sanitàries diferents. Els dos municipis estan vinculats socioeconòmicament i es troben a uns vint-i-cinc quilòmetres de distància.

D’aquesta manera, a Oliana les terrasses estaven ahir obertes a l’iniciar-se la fase 1 i els veïns poden circular per tot el Pirineu, encara que no poden creuar cap a les comarques del pla o al Solsonès i tan sols es permeten els desplaçaments a altres àrees sanitàries que tinguin a veure amb finalitats laborals, sanitàries o de força major. Per la seua banda, a Ponts, que es manté a la fase 0, les terrasses dels bars van seguir tancades, els comerços no essencials continuen atenent amb cita prèvia i els habitants han d’estar-se al municipi mentre Lleida segueixi a la fase 0 de la desescalada.

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.AMADO FORROLLA

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.

Un cambrer d’un bar de Vielha a l’atendre ahir dos clients en una terrassa.AMADO FORROLLA

tracking