SEGRE

ESNOTICIA

Els ambulatoris de Tremp i la Seu estrenen les proves PCR en pacients amb símptomes

Els dos van fer les primeres amb les persones a dins del vehicle || Salut prioritza els centres que estan a la fase 1, però no descarta que algun CAP del pla també les faci aquesta setmana

Un metge de l’ambulatori de la Seu mostra el kit amb el qual fan les PCR.

Un metge de l’ambulatori de la Seu mostra el kit amb el qual fan les PCR.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) situats en una regió sanitària a la fase 1, com la de l’Alt Pirineu i Aran, ja poden fer proves de detecció del coronavirus amb PCR des d’ahir a aquelles persones amb símptomes del Covid-19 i sota prescripció mèdica. Tot i així, fonts del departament de Salut van indicar que no descarten que aquesta setmana algun ambulatori de la regió sanitària de Lleida, a la fase 0, faci PCR. No obstant, diversos professionals van explicar que encara no tenen els equips necessaris per fer-ho.

Encara que els CAP del Pirineu ja estan equipats amb el material necessari, ahir van fer molt poques proves. És el cas del de Tremp i de la Seu d’Urgell, que han d’enviar les mostres al laboratori de l’hospital Arnau de Vilanova.

Els CAP demanen als pacients amb símptomes que els truquin per poder programar la prova

Fonts del CAP de Tremp van explicar que ahir van practicar una PCR a una persona per criteris de prevenció. “Només fem la prova a aquelles persones amb símptomes sota criteri mèdic, als que van donar positiu i volen tornar a la seua vida diària i laboral i a les que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica o a una prova diagnòstica”, van subratllar. A més, van explicar que per avui ja tenen cinc cites prèvies per fer la PCR. “Les vam programar totes seguides i les farem amb els pacients a dins del vehicle, en una zona de l’exterior de l’ambulatori, així evitem qualsevol risc de contagi”, van assenyalar, i van manifestar que “qualsevol que tingui símptomes ha de trucar primer al CAP, sense venir presencialment, i intentarem programar la prova en vint-i-quatre hores”.

Professionals del CAP de la Seu van dir que també van realitzar només una prova a la tarda i amb el mateix mètode que a Tremp, amb la persona a dins del vehicle. De fet, des de l’ambulatori de Sort van assenyalar que el més segur és que també es facin els PCR amb els pacients al cotxe.

Fonts de la conselleria de Salut van indicar que en aquests moments es prioritzen les tres regions sanitàries a la fase 1 (també ho estan les del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre) per proporcionar als ambulatoris el material necessari per fer les proves de PCR.

Malgra tot, van assenyalar que preveuen que tot el material necessari vagi arribant durant els pròxims dies a tots els centres d’Atenció Primària per estendre les proves a totes les regions.

Un estudi revela que la mortalitat arriba al 4 per cent Un estudi preliminar sobre el coronavirus a l’Atenció Primària revela que la mortalitat del Covid arriba al 4%, una dada que augmenta amb l’edat, i que la taxa d’hospitalització és del voltant del 15% al cap d’un mes del diagnòstic. L’estudi l’ha elaborat l’ICS, l’Institut per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina i la Universitat d’Oxford, que han analitzat més de 120.000 casos. Assenyala que el 60% són dones, però que la mortalitat és més alta en homes al no comptar amb un component que protegeix de la infecció.

tracking