SEGRE

MUNICIPIS FINANCES

Cinc consells del pla de Lleida demanen derivar ajuts del PUOSC a obres urgents pel Covid-19

Les Garrigues, el Segrià, el Pla, l’Urgell i la Segarra, ja que ara les prioritats són diferents a les de fa un any || La Generalitat descarta aquesta opció atès que els barems de concessió han canviat

L’Albi és un dels pobles que esperen obtenir ajuts amb fons de la Generalitat.

L’Albi és un dels pobles que esperen obtenir ajuts amb fons de la Generalitat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi econòmica que provocarà el Covid-19 ha portat diversos consells del pla de Lleida a demanar el canvi de destinació de subvencions aconseguides a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de 2020-2024 a actuacions prioritàries per la pandèmia. El president del consell de Pla, Rafel Panadés, així ho va plantejar la setmana passada en el Fòrum Comarcal que reuneix portaveus de les comarques catalanes amb el suport dels consells de l’Urgell, la Segarra, el Segrià i les Garrigues. Es tracta de canviar de filosofia i poder dirigir recursos a actuacions que amb el coronavirus s’han fet necessàries. “Els ajuts són per a serveis i equipaments que els pobles necessiten però és possible que fa un any es necessités un pavelló poliesportiu, per exemple, i després de la pandèmia siguin més urgents altres coses com ara ampliar la residència per a la tercera edat o renovar el centre de dia o el consultori”, va explicar. En cap cas es destinarien a sufragar subvencions socials o “comprar mascaretes”, va assenyalar Panadés. Aquesta petició, que el Fòrum remetrà a la conselleria de Governació, compta amb el suport dels presidents de les Garrigues, Jaume Setó; del Segrià, David Masot; de l’Urgell, Gerard Balcells; i de la Segarra, Francesc Lluch, que ho creuen una bona opció.

Tanmateix, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, i la delegada de Governació a Lleida, Anna Feliu, van coincidir a comprendre el temor dels alcaldes i consells davant de la incertesa d’un futur post-Covid per als pobles, però van remarcar que de cap manera serà possible desviar els fons del PUOSC a obres per als quals no s’hagin sol·licitat. Totes dos van dir que en aquesta convocatòria les subvencions es concedeixen per concurrència competencial per punts, és a dir, que es valoren i es donen punts a projectes específics, la qual cosa pot comportar subvencions importants per a pobles petits si han tingut més puntuació. A més, en aquests moments s’està en període de resolució de les peticions que es van presentar a finals del 2019.

Feliu va indicar que el nou PUOSC, que es recupera després de l’últim pla de 2008-2012, té per objectiu frenar l’envelliment i la despoblació, “problemes endèmics del món rural”. Va insistir que hi haurà ajuts d’altres administracions per afrontar la crisi econòmica del Covid. Vestit va explicar que s’han presentat més de 2.500 projectes per 250 milions d’euros i que ben aviat enviarà les notificacions prèvies als consistoris.

D’altra banda, va coincidir amb Panadés que és il·lògic haver de recórrer a subvencions o crèdits per fer obres quan es té superàvit com fixa la llei estatal de sostenibilitat local.

Evitar possibles greuges comparatius Vestit va indicar que no es desviaran els fons atorgats per evitar greuges comparatius, ja que un poble que ha quedat fora de les subvencions arran de la nova valoració pot considerar-se ofès si es canvien els criteris “d’un any per a l’altre”.

tracking