SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat demana que Lleida entri en fase 1 dilluns al baixar el risc

La Generalitat va proposar ahir al Govern central que Lleida, Catalunya Central i Girona entrin dilluns vinent en la fase 1 de desescalada, no així l'àrea metropolitana, per a la qual avui anunciaran una tercera via. La reducció de l'índex EPG sobre risc de rebrot ha portat a aquesta petició, que permet reobrir hotels i terrasses i recuperar activitat.

Una terrassa d’Arties preparant-se fa set dies per reobrir.

Una terrassa d’Arties preparant-se fa set dies per reobrir.LAURA RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va proposar ahir al ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de Lleida i la Catalunya Central (Solsonès juntament amb Torà i Biosca, a la Segarra) entrin a partir de dilluns en l’estadi 1 de desconfinament, en el qual ja es troba el Pirineu des de dilluns passat. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir que en aquestes zones el risc de rebrot s’ha reduït de moderat a baix i també l’índex d’incidència acumulada, que serveix per determinar les fases de desescalada en cada àrea sanitària. Salut proposa també el canvi de fase a Girona, mentre que la regió sanitària de Barcelona queda encara en la fase 0 a l’espera de negociar noves mesures amb l’ajuntament.

Amb l’entrada en la fase 1 de desconfinament, els lleidatans de les comarques del pla estaran en disposició de desplaçar-se lliurement per l’interior de la regió sanitària i celebrar encontres amb familiars o amics de fins a deu persones. Terrasses i hotels podran reobrir amb limitacions i el comerç minorista, recuperar l’activitat, també limitada, ja sense cita prèvia.

De fet, Lleida preveia entrar en aquest estadi dilluns passat juntament amb el Pirineu, però les dades de l’índex EPG (vegeu el gràfic annex) situaven la regió sanitària en tercer lloc per la cua en risc d’un rebrot de coronavirus.

Segons les dades de Salut, la setmana passada l’índex EPG de Lleida sumava 60 punts. Ahir, l’anomenada incidència acumulada era ja de 7,7 a les comarques del pla. Al Pirineu, va repuntar de 18 a 57,2 però Vergés ho va atribuir al fet que en una població tan reduïda una petita variació de les dades canvia molt les xifres relatives.

Malgrat tots els canvis, les franges horàries establertes per a les sortides per trams d’edat o bé activitats es mantenen ara per ara. El sector turístic va respondre a l’anunci d’ahir amb moderat optimisme i reiterant que la falta de mobilitat entre províncies anul·la la possibilitat que hi hagi flux de viatgers, de forma que la majoria dels hotels seguiran tancats fins que no s’obrin els desplaçaments. En canvi, sí que va criticar la quarantena de catorze diesimposada pel Govern central a tot viatger que travessi les fronteres per entrar a Espanya (vegeu la pàgina 5).

La conselleria de Salut va confirmar ahir a la nit que l’índex EPG, que situa de 0 a 100 el risc de rebrot, per regions sanitàries ha baixat en la majoria de casos i es xifra, amb dades de dimarts, en 57,2 al Pirineu i Aran (la setmana passada era de 8). A Lleida és del 7,7 (era 60).

A la Catalunya Central, de 9,2 (46) Al Camp de Tarragona és de 15,8 (21); a la ciutat de Barcelona és de 14,7 (91); a la regió metropolitana sud és de 12,9 (58), i a les Terres de l’Ebre és de 12,6 (18). La consellera Vergés va incidir que la tendència en general és decreixent i que fins i tot els casos de risc moderat no són dels que “han d’agafar-se amb pinces”. Els establiments de les comarques del pla que han decidit reobrir, especialment comerços, bars i restaurants (que poden recuperar el servei a les terrasses, encara que amb la meitat de capacitat en relació amb les de l’any passat) s’han estat preparant en els últims dies davant de la previsió d’un pas imminent de fase 0 a fase 1. Al Pirineu, on avui és el quart dia des que s’ha flexibilitzat el confinament, el balanç és desigual ja que la majoria d’hotels segueixen tancats i les terrasses estan obrint de forma només gradual, en part perquè és temporada baixa però també perquè el mal temps no convida a consumir a l’aire lliure. Els ajuntaments, a més, demanen prudència als ciutadans per evitar infraccions dins de l’estadi 1.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va avançar ahir que l’ajuntament ha decretat que les terrasses tanquin a les 11 de la nit per evitar “que estiguem tantes hores al carrer”. Va apel·lar a la responsabilitat i va demanar als veïns de la Seu que utilitzin les màscares per sortir al carrer. Si el Govern central accepta la proposta de la Generalitat, tot Catalunya tret de l’àrea metropolitana estarà en la fase 1 (n’hi ha quatre en total, de la 0 a la 3) de desescalada, encara que això no significa que hi pugui haver desplaçaments entre províncies. Tampoc es preveuen ara per ara canvis en els controls de duanes, que es prolongaran durant l’estat d’alarma si Brussel·les no obliga a modificar- ho, segons la proposta presentada ahir

impuesta por el Gobierno central a todo viajero que cruce las fronteras para entrar en España (ver página 5). La conselleria de Salud confirmó anoche que el índice EPG, que sitúa de 0 a 100 el riesgo de rebrote, por regiones sanitarias ha bajado en la mayoría de casos y se cifra, con datos del martes, en 57,2 en el Pirineu i l’Aran (la semana pasada era de 8). En Lleida es del 7,7 (era 60). En la Catalunya central, de 9,2 (46) En el Camp de Tarragona es de 15,8 (21); en la ciudad de Barcelona es de 14,7 (91); en la región metropolitana sur es de 12,9 (58) y en Terres de l’Ebre es de 12,6 (18). La consellera Vergés incidió en que la tendencia en general es decreciente y que incluso los casos de riesgo moderado no son de los que “deben cogerse con pinzas”. Los establecimientos de las comarcas del llano que han decidido reabrir, especialmente comercios, bares y restaurantes (que pueden recuperar el servicio en las terrazas, aunque con la mitad de capacidad en relación a las del año pasado) se han estado preparando en los últimos días ante la previsión de un paso inminente de fase 0 a fase 1.

En el Pirineo, donde hoy es el cuarto día desde que se ha flexibilizado el confinamiento, el balance es desigual ya que la mayoría de hoteles siguen cerrados y las terrazas están abriendo de forma solo gradual, en parte, porque es temporada baja pero también porque el mal tiempo no invita a consumir al aire libre. Los ayuntamientos, además, piden prudencia a los ciudadanos para evitar infracciones dentro del estadio 1.

El alcalde de La Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, avanzó ayer que el ayuntamiento ha decretado que las terrazas cierren a las 11 de la noche para evitar “que estemos tantas horas en la calle”. Apeló a la responsabilidad y pidió a los vecinos de La Seu que utilicen las mascarillas para salir a la calle. Si el Gobierno central acepta la propuesta de la Generalitat, toda Catalunya salvo el área metropolitana estará en la fase uno (hay cuatro en total, de la 0 a la 3) de desescalada, aunque ello no significa que pueda haber desplazamientos entre provincias. Tampoco que prevén por ahora cambios en los controles de aduanas, que se prolongarán durante el estado de alarma si Bruselas no obliga a modificarlo, según la propuesta presentada ayer

tracking