SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Els caçadors amenacen amb una 'vaga' contra la pujada de sancions que preveu el Govern

No faran controls de danys en l'agricultura i no descarten parar també els del senglar al setembre

Imatge d’arxiu d’una batuda de conills al municipi de Seròs.

Imatge d’arxiu d’una batuda de conills al municipi de Seròs.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu de caçadors, encapçalats per la Federació Catalana de Caça i les seues representacions territorials, amenaça amb una vaga sine die en contra de les sancions “desmesurades i excessives” previstes pel Govern.

En un comunicat, van informar que han parat les batudes excepcionals per controlar danys provocats per algunes espècies en l’agricultura i no descarten allargar-ho fins a l’inici de la temporada 2020-2021 del senglar al setembre. Els caçadors no reprendran l’activitat “fins que la Generalitat no s’assegui a negociar amb el col·lectiu i accepti la modificació de l’actual règim sancionador”.

El col·lectiu ha criticat que la llei de mesures fiscals i financeres aprovada recentment “multiplica exponencialment” les multes al seu col·lectiu, sancions que oscil·len entre els 60 i els 120.000 euros, en el cas de les faltes molt greus, com caçar des d’una zona de seguretat (camí) amb rifle o escopeta; fer-ho en un dia de boira; saltar-se la quota (de 1.001 a 3.000 euros); caçar sense tenir carnet de soci o no complir la normativa en les batudes (fins a 300 euros de sanció), entre altres d’establertes en la llei de caça.

Van afirmar que el nou marc “tira per terra el principi de proporcionalitat i obvia el sentit comú”. El secretari de la Federació a Lleida, Ramon Mayench, va lamentar que la normativa s’ha fet “sense tenir en compte” els caçadors. Segons ells, el problema no és que hagin establert unes sancions ni que aquestes hagin d’actualitzar-se amb regularitat, sinó “la forma en què s’ha gestionat, d’esquena al col·lectiu i sense avís”. Davant d’això, el col·lectiu ha parat la campanya d’actuacions excepcionals per danys que el col·lectiu havia iniciat per ajudar els agricultors amb els danys a l’agricultura.

Greus problemes en l’agricultura sense els controls poblacionals Els caçadors van reconèixer que parar l’activitat pot comportar “greus problemes” en el control de danys a l’agricultura provocats per algunes espècies cinegètiques com el senglar, el cabirol o el conill, encara que van assenyalar que la seua protesta no va en contra dels agricultors. El president de la Federació Catalana de Caça, Sergio Sánchez, va reivindicar que la responsabilitat del col·lectiu està “fora de tot dubte” i que fins ara s’ha col·laborat “de manera desinteressada amb el control d’espècies” i sense ajuts públics. “Ens hem cansat de ser una espècie de funcionaris voluntaris que només tenim obligacions i amb més drets”, va assenyalar.

tracking