SEGRE

INCIDÈNCIES ACCESSOS A NUCLIS

Una esllavissada deixa dos pobles del Sobirà aïllats

Burgo i Llavorre, a la Guingueta d'Àneu, amb vint veïns

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un despreniment de pedres i terra a la Guingueta d’Àneu va deixar ahir a la tarda una vintena de veïns dels nuclis de Burgo i Llavorre aïllats. L’allau es va produir al voltant de les sis de la tarda i va tallar totalment l’accés a aquests dos pobles del Sobirà.

L’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Jordi Pallé, va assenyalar que en els últims dies s’han anat succeint petits despreniments al municipi, “tot i que no tan importants, que hem pogut gestionar des de l’ajuntament”. Tanmateix, ahir van caure a sobre de la calçada a l’entorn de setanta metres cúbics de grans pedres i roques que es van descalçar d’un dels pendents del traçat de la via. “Una quantitat de roques que serà molt difícil de gestionar des de l’ajuntament o el consell del Sobirà, i haurem de demanar ajuts a altres administracions”, va dir. El gran volum de pedres va impossibilitar ahir obrir pas a la carretera, però els treballs es reprendran avui “per garantir el pas de vehicles en cas d’emergència”, va explicar Pallé. Va destacar que al poble de Burgo viuen set persones i una quinzena més a Llavorre, la majoria dels quals són persones grans i “és imprescindible obrir pas per atendre qualsevol emergència”, va dir. Pallé va assenyalar que també hi ha un perill important pel que fa a les pedres que han quedat al pendent, la qual cosa obligarà a estabilitzar i consolidar el talús que hi ha en aquest tram de carretera d’alta muntanya. La pluja abundant d’aquesta última setmana hauria provocat el despreniment de les roques. “Més que una allau és com si les pedres s’haguessin desprès en bloc d’aquesta part del pendent”, va dir Pallé.

En zones de muntanya després d’episodis de pluja intensa l’interior dels pendents està bastant fracturat i qualsevol dilatació pot provocar la ruptura de les roques i les consegüents esllavissades.

Avui es reprendran els treballs per netejar la via i obrir pas.

Avui es reprendran els treballs per netejar la via i obrir pas.AJUNTAMENT DE LA GUINGUETA

tracking