SEGRE

INCIDÈNCIES DESPRENIMENT

Pas alternatiu per a les emergències a l'accés a Burgo i Llavorre arran de l'allau de roques

El consistori de la Guingueta d'Àneu treballa perquè durant el dia d'avui es pugui obrir al trànsit després d'assegurar el talús i netejar la calçada || Demana a l'Institut Geològic un informe de risc de la zona

Les màquines van treballar ahir per retirar i netejar de pedres la calçada.

Les màquines van treballar ahir per retirar i netejar de pedres la calçada.AJUNTAMENT DE LA GUINGUETA D’ÀNEU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La carretera local que dóna accés als nuclis de Burgo i Llavorre a la Guingueta d’Àneu es va obrir ahir només amb pas alternatiu per a les emergències i serveis, després que dissabte un despreniment de roques tallés el pas a aquests dos pobles de muntanya. L’esllavissada es va produir a un quilòmetre del nucli de Burgo i va deixar incomunicats una vintena de veïns d’aquests dos nuclis. Treballadors del consistori van treballar durant la nit i el dia d’ahir en la neteja de la calçada i a retirar algunes de les roques que es van desprendre del pendent. No obstant, durant la jornada d’ahir no es va poder obrir al trànsit a causa del perill de nous despreniments. L’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Jordi Pallé, va explicar que la previsió és que avui es pugui obrir, encara que primer s’haurà de valorar el risc que hi ha al talús. Pallé va assegurar que els primers treballs han posat de manifest que es van desprendre més dels 70 metres cúbics de roques que inicialment es creia, per la qual cosa la intervenció per assegurar la zona i garantir la circulació requerirà més precisió, que el consistori no pot assumir. Per això, han sol·licitat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya un informe de risc a la zona. “El més important ara és assegurar el pendent d’on es van desprendre les roques, algunes de les quals de grans dimensions, i veure que no existeix cap risc que se’n desprenguin d’altres”, va dir.

“El terreny és molt esquerp i l’interior del pendent està força fracturat, per la qual cosa qualsevol dilatació pot provocar més esllavissades.” El consistori va contactar amb els veïns, que es troben bé.

Declaració d’emergència per rebre ajuts econòmics El consistori va sol·licitar ajuts per afrontar la neteja i l’estabilització d’aquest tram de carretera municipal per la gravetat i el volum de pedres i roques que es van desprendre. El primer edil va assegurar que l’ajuntament no pot finançar aquest tipus d’obra i va sol·licitar ajuda al consell del Sobirà i la Diputació. En aquest sentit, el diputat d’Obres, Marc Baró, va assenyalar que l’objectiu és tenir un informe sobre el risc geològic de la zona i sol·licitar una declaració d’emergència per aconseguir ajuts, ja sigui de la Diputació o del departament de Territori. “Hem de saber a què ens enfrontem i quant costarà la millora”, va dir Baró.

tracking