SEGRE

REGS GESTIÓ HIDRÀULICA

El Canal d'Urgell té aigua per a dos campanyes i preveu iniciar la modernització el 2021

Els pantans d'Oliana i Rialb sumen 440 hectòmetres cúbics, el 97% de la seua capacitat d'emmagatzemament útil || Els regants donen suport a redactar quatre projectes per suprimir els bombatges en 10.000 ha

El pantà de Rialb està a més de 90% de la seua capacitat de més de 400 hectòmetres cúbics.

El pantà de Rialb està a més de 90% de la seua capacitat de més de 400 hectòmetres cúbics.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pantans d’Oliana i Rialb, a la conca de Segre, sumen en l’actualitat de 440 hectòmetres cúbics, la qual cosa representa el 97% de la seua capacitat d’emmagatzemament útil. La junta de govern del Canal d’Urgell va analitzar dilluns passat les dades sobre aquestes reserves, suficients per afrontar sense problemes aquesta campanya de regs i la vinent, segons el president de la comunitat de regants, Amadeu Ros. Lleida no tenia tanta aigua embassada des del 2004, segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Es deu a les abundants pluges des des de l’octubre fins a l’abril i al desglaç, tot i que encara queda neu a les muntanyes. D’aquesta manera, el Canal d’Urgell preveu que fins a mitjans de juny no s’abordarà el reg amb dotació completa. És a dir, amb 35 a 37 metres cúbics per segon al Canal Principal i de 12 a 14 a l’Auxiliar. Fins aleshores es mantindrà el reg a la demanda.

D’altra banda, la junta va aprovar sol·licitar ajuts per un valor d’1,2 milions d’euros a la conselleria d’Agricultura, una suma que equival al balanç dels danys provocats per la gota freda de l’octubre i el temporal Glòria del gener en canals, séquies principals i desaigües. Durant tot aquest mes, la comunitat general ha contactat amb la vintena de col·lectivitats per comprovar els danys atribuïbles a la DANA i el Glòria i les reparacions efectuades, perquè els perjudicis quedin coberts amb els ajuts.

La comunitat demana 1,2 milions en ajuts per afrontar els danys de la DANA i el temporal Glòria

D’altra banda, està previst licitar al juny la redacció de quatre projectes constructius per a la modernització del reg en un total de 10.862 hectàrees, repartides en dos col·lectivitats. Paral·lelament, s’aniran fent les tramitacions de les avaluacions ambientals, de manera que els projectes es puguin presentar cap a finals de la primavera del 2021, segons van indicar els serveis tècnics.

El Consell Executiu va confirmar la setmana passada el reconeixement definitiu a la modernització de la zona regable. Va encarregar a la conselleria d’Agricultura assumir les gestions per fer-ho possible i a l’empresa pública Infraestructures.cat que redacti els projectes, una actuació que costarà més d’1,3 milions (vegeu SEGRE del dia 21). La modernització de les més de 75.000 hectàrees del Canal d’Urgell suposarà prop de mil milions d’euros. Inclourà suprimir les estacions de bombatge i regar per gravetat més de 50.000 hectàrees per evitar despesa energètica i potenciar el medi ambient.

tracking