SEGRE

ESNOTICIA

Primer cap de setmana del Pirineu en fase 2, encara amb pocs turistes

Els esports d'aventura esperen reactivar-se quan avanci el desconfinament

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer cap de setmana del Pirineu a la fase 2 de desescalada amb prou feines ha suposat una millora per al turisme: la majoria dels hotels segueixen tancats i els escassos visitants són de la mateixa regió sanitària. Empreses d'esports d'aventura començaran a preparar els protocols de seguretat a la fase 3 i preveuen reactivar-se a finals de juny.

Terrasses gairebé buides, nombrosos hotels tancats i els esports d’aventura, al dic sec. El primer cap de setmana del Pirineu en fase dos de la desescalada amb prou feines ha suposat canvis per als municipis de muntanya. Al voltant d’un 20% dels establiments hotelers estaven ahir oberts i els seus clients procedien de localitats adscrites a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Fora dels seus límits, els turistes tenen encara vetat el pas.

El president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va explicar ahir que molts establiments esperaran a reobrir quan es permeti la mobilitat entre territoris, al superar la fase 3. A l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri, un dels establiments oberts, van explicar que ahir van rebre una família de la Seu d’Urgell i que les reserves es concentren a partir del juliol. El propietari de l’hotel Les Brases de Sort, David Escribà, va explicar que la setmana de l’11 de maig, quan el Pirineu va entrar a la fase 1, no van tenir clients, mentre que aquesta han rebut treballadors i turistes del Pirineu.

El sector del turisme actiu obrirà “amb molta prudència i exigència a nivell de seguretat”

Així mateix, els esports d’aventura es preparen per reactivar-se a partir de la tercera etapa del desconfinament. El responsable de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Sobirà, Flòrido Dolcet, va assegurar que elaboraran els seus propis protocols basant-se en els que va publicar l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE). La seua previsió és que les empreses vagin reobrint entre finals de juny i principis de juliol. Així mateix, va assenyalar que les empreses de turisme actiu reprendran l’activitat “amb molta prudència i molta exigència a nivell de seguretat”. De moment, les úniques barques que naveguen per la Noguera Pallaresa són les dels esportistes o monitors que ho fan a títol individual. La temporada d’aventura havia de començar el 14 de març, el mateix dia que es va decretar l’estat d’alarma.

Mentre el Pirineu espera la fase 3 per començar a reactivar els esports d’aventura, el Govern espanyol va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat noves mesures que relaxen les limitacions previstes en aquesta etapa. D’acord amb la nova norma, podran obrir tots els comerços, independentment de la seua superfície, tot i que amb un aforament del 50%.

Quant a l’hostaleria i restauració, els clients podran consumir a la barra, una cosa prohibida en fases anteriors, si mantenen la distància de seguretat. També augmenta el nombre de persones per grup en esports d’aventura, que podran ser de fins a 30 persones davant les 20 que permet la fase 2. L’Estat autoritzarà als territoris en fase 3 la reobertura de casinos i establiments de joc amb la meitat de l’aforament i mesures d’higiene. En l’àmbit de la cultura, es podran organitzar activitats culturals en biblioteques i museus, mentre que en esports es permeten entrenaments en lligues no professionals federades, així com espectacles i activitats esportives. Per altra banda, les vetlles podran celebrar-se amb un límit de 50 persones a l’aire lliure o de 25 en espais tancats. Els enterraments podran comptar amb fins a 50 assistents. També es permetrà reobrir zones comunes i recreatives de centres comercials, limitant l’aforament al 40 per cent.

Les piscines del pla podran obrir, però només per a entrenaments Totes les piscines de Lleida podran obrir des de demà, tot i que només per a ús esportiu individual, amb cita prèvia i amb l’aforament limitat al 30%. Així consta a l’ordre publicada ahir al BOE que flexibilitza restriccions de l’estat d’alarma. Així, es podran acollir a aquesta mesura les piscines en territoris en fase 1, com és el cas de la regió sanitària de Lleida (vegeu la pàgina 30). L’ordre permet els entrenaments sense contacte físic i mantenint les mesures de seguretat i la distància mínima de dos metres entre persones. Són les condicions amb les quals han començat a obrir aquesta setmana les piscines cobertes de Vielha i el Pont de Suert, ja en fase 2 de desconfinament.

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.MAITE MONNÉ

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.

Una família de la Seu d’Urgell a l’arribar ahir a l’hotel Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu.MAITE MONNÉ

tracking