SEGRE

MUNICIPIS AJUTS

Un milió per a reparacions en camins de 47 municipis

Subvencions de la Diputació als afectats pel temporal del mes d'octubre || Declaren desperfectes per valor de 5,6 milions

Imatge d’arxiu d’Arbeca després del temporal de l’octubre.

Imatge d’arxiu d’Arbeca després del temporal de l’octubre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta de govern de la Diputació va aprovar ahir el repartiment del milió d’euros que, el mes d’octubre passat, es van comprometre a aportar per reparar camins danyats aquell mateix mes per la Dana, el devastador temporal que va provocar inundacions i danys milionaris al pla de Lleida. Un total de 47 ajuntaments podran acollir-se a aquests ajuts, després d’haver declarat desperfectes per valor de 5,6 milions d’euros a la seua xarxa de camins. Tècnics de consells comarcals i de la corporació provincial han participat en aquestes valoracions, que serveixen com a base per al repartiment dels fons.

El milió d’euros de la Diputació es repartirà d’acord amb el percentatge dels danys de cada ajuntament respecte al total, 5.687.511 euros entre els 47 municipis. Així, Arbeca és el que ha declarat desperfectes més abundants i el que rebrà més diners. Els danys a la seua xarxa de camins, valorats en 602.047 euros, suposen un 10,6% del total i aquest serà el percentatge del milió d’euros que cobrarà de l’ens provincial: 105.854 euros.

Aquesta mateixa norma s’aplica al calcular la resta de subvencions, que oscil·len entre els 83.770 euros per a Cervià de les Garrigues, on el danys ascendeixen a 477.014; i els 104 que rebrà Vilanova de Bellpuig, que només va declarar desperfectes per valor de 592 euros. El govern d’ERC i JuntsxCat a la Diputació va adoptar aquest sistema per poder garantir la proporcionalitat en l’assignació dels ajuts i evitar així criteris discrecionals.

Després de l’aprovació dels ajuts, els ajuntaments els hauran de sol·licitar mitjançant decrets d’alcaldia o acords de junta de govern, en funció de la quantia de les subvencions. Es tracta d’una tramitació abreujada que la Diputació aplica també en el seu pla de xoc per poder pal·liar els perjudicis de la crisi del coronavirus. El repartiment arriba més de mig any després del temporal. El diputat provincial responsable de Cooperació Municipal i vicepresident segon, Jordi Latorre, va explicar que en principi van esperar per provar d’augmentar els ajuts amb diners del superàvit de la Diputació. Al constatar que l’autorització de l’Estat no arribava, es van limitar a assignar els fons ja previstos.

tracking