SEGRE

ESNOTICIA

Veto de Moncloa a la mobilitat entre les comunitats fins al 21

La qual cosa retarda l'entrada de turistes de fora de Catalunya fins al 21 de juny

Imatge d’un bar de la localitat de Vielha amb clients consumint unes begudes mantenint les distàncies i mesures de seguretat.

Imatge d’un bar de la localitat de Vielha amb clients consumint unes begudes mantenint les distàncies i mesures de seguretat.LAURA RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Moncloa no autoritzarà els desplaçaments entre comunitats autònomes fins al final de l'estat d'alarma, previst per al 21 de juny després de la sisena i última pròrroga tirada endavant ahir al Congrés dels Diputats. D'altra banda, els desplaçaments entre províncies només podran fer-se quan estiguin en fase 3 i ho decideixi l'autonomia.

El Govern estima finalment que els moviments entre províncies o regions sanitàries s’autoritzaran quan aquestes entrin a la fase 3 de desescalada de la crisi del coronavirus però els desplaçaments entre autonomies han quedat ajornats per al final de l’estat d’alarma i l’inici de la nova normalitat el 22 de juny. Ho va dir el ministre Salvador Illa dimarts i el president Pedro Sánchez va insistir ahir al Congrés a assenyalar que els territoris que es trobin en les fases 1 o 2 de desescalada seguiran en cogovernança amb el Govern central, però en els que siguin a l’estadi 3, serà el president autonòmic el que decideixi si se supera aquesta fase i s’avança cap a la nova normalitat. Aquesta graduació traslladada a Lleida implica que si la Generalitat confirma avui la proposta de canvi de fases per al Pirineu (de la 2 a la 3) i el pla (de la 1 a la 2), les comarques de muntanya podran rebre visitants de zones sanitàries també a la fase 3 a partir de dilluns però a les del pla no hi haurà aquesta llibertat de moviments.

L’Estat se salvaguarda la potestat d’autoritzar els desplaçaments entre autonomies però deixa en mans de les comunitats els que es facin a les seues províncies. El sector turístic va reiterar ahir que la falta de mobilitat entre autonomies és un llast que agreuja la seua situació però no preveuen canviar agendes i que les reserves es mantenen a bon ritme per després del 21 de juny, quan finalitza l’estat d’alarma. El veto a més desplaçaments ajorna dos setmanes la recuperació de l’activitat turística. Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria, va assenyalar que “no sabem com acabarà ni si aguantarem” la situació.

El turisme del Pirineu tem no poder rebre visites d’altres zones si han de passar pel pla

Per ara, els desplaçaments entre províncies segueixen limitats a casos de necessitat laboral i sanitària i poc més, mentre que les fronteres amb França a Aran i amb Andorra a l’Alt Urgell mantenen els controls. El Principat va decretar fa dies l’obertura de les duanes i a França així ha estat, però no cap a Espanya. Pel que fa a la nova normalitat el Govern aprovarà la seua regulació dimarts que ve.

Comerç i turisme anhelen canviar de fase després dels retards

El sector turístic i el comercial de les comarques del pla anhelen l’avanç a la fase 2 a partir de dilluns que ve, la qual cosa permetrà flexibilitzar les mesures de confinament i possibilitarà, per exemple, que restaurants i bars obrin locals encara que amb l’aforament limitat. Representants dels dos sectors han lamentat aquesta setmana la imatge que s’ha donat d’una part de Lleida després dels últims casos de contagis registrats, que han portat la Generalitat a ajornar una setmana el canvi d’estadi de desescalada a les comarques del pla i condicionar-lo al fet que no es registrin nous brots. Nou autonomies i Melilla van demanar ahir al Govern central el canvi d’estadi a la fase 3 a partir de dilluns i és previsible que la Generalitat faci el mateix avui.

Aquesta proposta implica l’inici de la fase 3 a tot Catalunya (inclosa la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran i la Catalunya central) excepte a Lleida, Barcelona i les àrees metropolitanes. En el cas de les comarques del pla de Lleida l’avanç a la fase 2 s’esperava inicialment per a dilluns passat però les últimes dades van obligar la Generalitat a replantejar-ho.

Aquests canvis impliquen també que l’Alt Pirineu i Aran podran entrar a la fase 3 dos setmanes abans del final de l’estat d’alarma. Això suposa que podrà rebre a partir de dilluns turisme d’altres regions sanitàries catalanes en la mateixa fase, però no de la meitat sud de la província.

Tanmateix, la Federació d’Hostaleria ha qüestionat també aquesta setmana que el canvi de fase permeti rebre turisme d’una altra zona si ha de passar per regions sanitàries que, com el sud de Lleida, continuen estant en la fase 2. En qualsevol cas, aquest extrem s’haurà d’aclarir en les pròximes hores.

tracking