SEGRE

POLÍTICA AMBIENTAL

Rebel·lió contra la nova agència del Govern i aquest ofereix al territori tenir-hi més veu

Més de cent ens locals i associacions contra l'organisme de Patrimoni Natural || Calvet planteja que tinguin més representants a la direcció, tot i que el Govern conservaria la majoria absoluta

L’acte de rebuig del projecte de l’Agència de Patrimoni Natural, ahir al Port del Cantó.

L’acte de rebuig del projecte de l’Agència de Patrimoni Natural, ahir al Port del Cantó.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebuig de la nova Agència del Patrimoni Natural s’estén a gran velocitat, quan falten només dos setmanes per a la sessió del Parlament que haurà de debatre la creació d’aquest organisme, el dia 17. S’hi han posicionat en contra més d’un centenar d’ajuntaments, consells d’alcaldes, EMD, organitzacions empresarials, sindicats agraris i associacions de defensa forestal, amos de boscos, caçadors, pescadors i altres col·lectius. Entre aquests hi ha una important representació del Pirineu de Lleida.

Així va quedar patent en un acte de protesta celebrat ahir al Port del Cantó. Va reunir mig centenar de persones entre edils i membres d’entitats contràries a l’agència, separats entre si i amb mascaretes per evitar contagis de coronavirus. Van llegir manifest que critica el paper “testimonial”que la proposició de llei assigna als territoris i sectors afectats, en minoria dins del futur consell de direcció de l’organisme. El text reclama un ajornament per consensuar el projecte (vegeu el desglossament).

L’oposició creix a pocs dies del debat a la Cambra catalana per crear l’agència, el 17 de juny

Entre els assistents hi havia l’alcaldessa d’Isona, Rosa Amorós, que va aclarir que hi va assistir només com a primera edil i no com a delegada del Govern al Pirineu. “No he rebut cap instrucció de la Generalitat sobre l’agència, i com a alcaldessa em dec al meu municipi”, va dir.

Per la seua banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, va assenyalar que, si bé es tracta d’una proposició de llei sorgida del Parlament i no del Govern, ha sol·licitat a la ponència que l’ha elaborat (amb membres de JxCat, ERC, PSC i ECP) que “atorguin més representació en el consell de direcció” al territori i als sectors econòmics afectats.

No obstant, Calvet va recalcar que la Generalitat mantindria la majoria absoluta a l’òrgan de govern de l’agència, i va afirmar que així ho exigeix la normativa espanyola.

Clam per ajornar la votació que crearà aquest nou organisme Institucions governades per JxCat i ERC, partits impulsors de l’Agència de Patrimoni Natural amb PSC i ECP, formen part del creixent moviment de rebuig d’aquest organisme tal com el concep la proposició de llei. Els contraris reclamen ajornar el debat parlamentari previst aquest mes per consensuar el text amb el territori i els sectors afectats. Entre els que han subscrit manifestos i mocions en aquest sentit, destaca la Diputació, els consells d’alcaldes del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell i catorze ajuntaments d’aquestes tres comarques, el Solsonès, la Cerdanya i l’Alta Ribagorça.

tracking