SEGRE

SUCCESSOS DESPRENIMENTS

Una allau obliga a tallar la renovada N-145 a Andorra

La ruptura d'una canonada provoca el despreniment de roques a la calçada || Pas alternatiu tot el dia per la vella carretera

El despreniment va obligar a tallar el pas pel túnel del Bordar durant el dia.

El despreniment va obligar a tallar el pas pel túnel del Bordar durant el dia.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un despreniment de pedres i terra va obligar ahir al matí a tallar el túnel del Bordar, a la carretera N-145, que uneix la Seu amb Andorra, i a donar pas alternatiu al llarg de tot el dia per la carretera antiga, que transcorre pel lateral de la infraestructura.

L’allau va tenir lloc a la boca sud del túnel, a escassos metres de la capital de l’Alt Urgell, i va ser conseqüència de la ruptura de la conducció d’un dels regs que passen per la zona més pròxima a la part alta de la galeria.

Operaris de manteniment de la carretera van treballar en la neteja del material que havia caigut sobre la calçada. El poc volum de trànsit a la via derivat del tancament de la frontera hispanoadorrana de la Farga de Moles va fer que l’afectació en la circulació fos mínima.

El Servei Català del Trànsit, per la seua part, va informar de “retencions puntuals” al punt quilomètric 0,5 d’aquesta via, al límit entre els municipis de la Seu d’Urgell i les Valls de Valira. S’ha de recordar que el Govern espanyol únicament permet la circulació per la frontera per motius mèdics, de transport de mercaderies, personal diplomàtic o als treballadors transfronterers per anar o tornar del lloc de feina. Els tècnics de manteniment de carreteres van utilitzar drons per sobrevolar la zona del despreniment i assegurar que la causa havia estat la ruptura d’una canonada d’aigua.

Una carretera reformada per complet el 2013

El juliol del 2013 la llavors ministra de Foment, Ana Pastor, va inaugurar la remodelació de l’N-145, que es va retardar més de dos anys. Amb l’acabament del túnel del Bordar de 356 metres, es va millorar l’accés al Principat d’Andorra des de la Seu d’Urgell i es va culminar la reforma dels 10 quilòmetres de calçada. L’obra va costar 27,6 milions, un 10% més del pressupost previst inicialment, i es va allargar dos anys més.

tracking