SEGRE

EFEMÈRIDE DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Denuncien dos pedreres a la Floresta per obres del tren

Ecologistes demanen al Govern sancions i aturar les obres || L'ajuntament assegura que tenen permís de rompuda

Imatge d’una de les pedreres denunciades pels ecologistes.

Imatge d’una de les pedreres denunciades pels ecologistes.IPCENA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entitat ecologista Ipcena ha denunciat davant de la conselleria de Territori dos explotacions de pedra a la Floresta per part d’una empresa subcontractada per Renfe per a obres a la línia de tren. Aquests treballs, asseguren, han suposat l’extracció de més de 200.000 tones de roques i la destrucció paisatgística de més de 50.000 metres quadrats. Ipcena considera “gravíssimes” les obres, que “incompleixen”, diuen, les lleis d’avaluació ambiental i demanen a Territori que aturi “immediatament” els treballs i que expedienti i sancioni l’empresa. Reclamen presentar els fets a la fiscalia per si poguessin ser constitutius d’un presumpte delicte, “amb els agreujants de lucre i mala fe”. Per la seua banda, l’alcalde de la Floresta, Jaume Setó, va assegurar que les pedreres disposen del permís de l’ajuntament per fer la rompuda forestal.

D’altra banda, més de quaranta entitats ecologistes catalanes han iniciat una manifestació virtual amb el hashtag #clampelmedi5Jper acabar amb el model econòmic i social que, al seu parer, és responsable de la crisi del coronavirus. Demanen que la nova normalitat preservi salut, naturalesa i clima en lloc de tornar a “l’economia especulativa”.

Projecte d’Endesa per protegir àguiles cuabarrades al Pirineu

La Fundació Endesa ha iniciat un projecte per desenvolupar i col·locar emissors geolocalitzadors en àguiles cuabarrades, una espècie considerada en perill crític a Catalunya i que presenta especial complexitat per fer-ne un seguiment. Aquests dispositius, que utilitzaran tecnologia avançada, permetran conèixer els moviments d’aquesta espècie i ajudar, d’aquesta manera, a la seua conservació i protecció en zones properes a infraestructures elèctriques. Es col·locaran els dispositius en deu àguiles cuabarrades, cinc dels quals en exemplars adults de Catalunya i cinc més en pollets d’Aragó. En concret, les zones del Prepirineu de Lleida i l’Empordà i a Osca, al tenir poques dades sobre el comportament d’aquestes espècies als tres llocs.

tracking