SEGRE

ESNOTICIA

La Moncloa anuncia l'obertura de fronteres el dia 22 i després rectifica

La ministra Maroto veia possible avançar el final dels controls però Indústria el situa l'1 de juliol || Aran reclama de nou eliminar-los al pas cap a França

Control policial a la frontera de la Val d’Aran amb França el mes de març passat.

Control policial a la frontera de la Val d’Aran amb França el mes de març passat.LAURA RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector turístic va sospirar ahir durant unes hores per la tornada dels visitants estrangers després que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, anunciés el final dels controls a les fronteres terrestres (França, Portugal i Andorra) a partir del dia 22. Tanmateix, l’alegria va durar només unes hores, ja que poc després el ministeri va matisar les declaracions de la seua titular. En aquesta rectificació, Indústria puntualitza que “a partir de l’acabament de la vigència de l’última pròrroga de l’estat d’alarma”, això és des de les 00.00 hores del 21 de juny, “es recupera la mobilitat dins del territori nacional”. I afegeix que “d’acord amb el principi de gradualitat, i tenint en compte els compromisos anunciats de reobertura del turisme internacional, la mobilitat internacional segura tindrà lloc a partir del dia 1 de juliol”. La ministra Maroto havia anunciat l’avanç de l’obertura coincidint amb el final de l’alarma en un encontre amb periodistes estrangers. Però el govern de Portugal va mostrar malestar al considerar-ho una decisió unilateral. De fet, una de les ordres publicades al BOE ja contempla que els controls a les fronteres, imposats el dia 17 de març, puguin prolongar-se més enllà del final de l’estat d’alarma. El president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va recordar que la data de l’1 de juliol era la inicialment prevista per obrir fronteres.

La rectificació no va caure tan bé a la Val d’Aran, on el síndic, Paco Boya, ha demanat anteriorment (i ho farà de nou) que es retirin els controls: “Gairebé tota l’economia dels municipis del Baish Aran depèn del visitant francès”, va recordar Boya. Al costat d’ell, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, també havia reclamat el final dels controls amb Andorra. En canvi, el Govern espanyol va confirmar de nou ahir que la mobilitat entre les autonomies sí que serà possible al final de l’estat d’alarma. Entre províncies o zones sanitàries depèn que entrin a la fase 3.

tracking