SEGRE

ESPAIS NATURALS NORMATIVA

Lleida i Osca aportaran 60.000 euros per iniciar la gestió de Mont-rebei

Les dos diputacions sotmeten el conveni per redactar un pla d'usos a l'aprovació dels seus plens || L'estratègia de gestió haurà d'estar a punt d'aquí sis mesos

Imatge d’arxiu d’algunes embarcacions al congost de Mont-rebei.

Imatge d’arxiu d’algunes embarcacions al congost de Mont-rebei.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diputacions de Lleida i Osca aportaran 60.000 euros per a l’elaboració d’una estratègia d’actuacions i gestió integral de l’embassament de Canelles i el congost de Mont-rebei. La redacció d’aquest pla de gestió, que inclourà els usos i actuacions que es permetran en aquest espai natural entre els dos territoris, ha d’estar abans de finalitzar l’any. L’objectiu és evitar massificacions a Mont-rebei que puguin posar en risc el patrimoni natural i les activitats turístiques que es desenvolupen al congost. La Diputació de Lleida preveu aprovar el conveni de col·laboració aquest mateix mes de juny i la d’Osca ho aprovarà avui en un ple. Preveuen que tindrà una vigència de quatre anys. Les dos corporacions es comprometen a aportar 30.000 euros per contractar el servei que ha de redactar els usos, accessos, pàrquings i altres infraestructures, així com els objectius per protegir l’espai. L’estudi de gestió de les infraestructures ha de contemplar la possibilitat de limitar l’aforament, fer reserves online, o si fos el cas, cobrar un preu públic per a la utilització de les instal·lacions o espais de bany, entre altres actuacions.

El conveni també preveu la creació d’una comissió, que es reunirà cada dos mesos, per coordinar accions conjuntes per desenvolupar i implementar en aquest espai natural de la Noguera Ribagorçana, que divideix les parts catalana i aragonesa del congost.

L’estudi contemplarà poder limitar aforaments o cobrar un preu públic per preservar el congost

Val a recordar que el mes de setembre del 2019 les administracions de Lleida i Osca van sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) una moratòria d’un any en la concessió de nous permisos per navegar pel congost i l’embassament de Canelles, per evitar la proliferació d’embarcacions, a l’espera del pla d’usos. Per la seua banda, l’ajuntament d’Àger ha iniciat una consulta pública per avalar una ordenança que limiti el trànsit d’embarcacions al municipi i evitar d’aquesta manera el “descontrol” a la zona fins a tenir el pla que ha de fixar les noves mesures per conservar el congost i evitar la massificació.

D’altra banda, empreses que exploten turísticament les aigües del pantà de Canelles inicien aquests dies les activitats a la làmina d’aigua, després de l’aturada derivada per l’alerta sanitària. Està previst que avui alguna d’aquestes empreses d’Àger ja faci algun servei amb caiacs i també hi ha reserves per a serveis per a aquest cap de setmana en firmes de la part aragonesa del congost.

tracking