SEGRE

COMARCAS

Damià Calvet: «L'agència aportarà agilitat, eficiència i veu al territori»

Sorprès pel rebuig davant del projecte de l'Agència de Patrimoni Natural, el conseller de Territori defensa que la proposta que el Parlament debatrà aquest mes eliminarà traves administratives i millorarà la participació territorial

«L'agència aportarà agilitat, eficiència i veu al territori»

«L'agència aportarà agilitat, eficiència i veu al territori»DEPARTAMENT DE TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una forta oposició a la nova Agència de Patrimoni Natural ha aflorat quan falten pocs dies per al debat al Parlament per crear-la. S’ho esperava?

M’ha sorprès aquesta oposició d’última hora. He rebut moltes peticions d’informar consells comarcals sobre la proposició de llei, d’explicar què és la futura agència i desfer malentesos. Malgrat totes les explicacions, persisteix un sentiment de desconfiança. Ho respecto i puc arribar a entendre-ho, hi ha desconfiança després de dècades en què el territori ha patit molt. Davant d’això, em comprometo a treballar des del departament i l’agència per guanyar aquesta confiança.

L’ha portat a plantejar-se ajornar o canviar el projecte actual?

No és un projecte de llei del Govern, sinó una proposició de llei sorgida del Parlament, dels grups de Junts, ERC, PSC i Comuns, que formen una majoria molt qualificada. És la cambra, la que ha fixat el debat el dia 17. Tanmateix, a les reunions amb el territori he escoltat a més de parlar, i he comprès que hi ha nerviosisme i dubtes legítims. Per aquesta raó, he enviat una carta als ponents de la llei per demanar-los que considerin augmentar la representació dels ajuntaments i sectors econòmics afectats.

Ara el text de la proposta atorga la majoria absoluta del consell de direcció a la Generalitat. Això canviaria?

Lògicament, la Generalitat mantindrà la majoria absoluta en el consell de direcció. La normativa estatal sobre entitats públiques estableix que almenys el 51 per cent de la representació estigui en mans de l’administració a la qual estan adscrites, en aquest cas el Govern.

Com s’aprimarà la Generalitat amb la creació d’aquesta agència?

Substituirà l’actual direcció general de Polítiques Ambientals, no se superposa a l’estructura que ja existeix. Ho fem així per poder guanyar agilitat i eficiència.

Per què seria més eficient amb aquesta agència?

La nova agència estarà subjecta al règim d’empresa pública, els procediments de la qual són més ràpids al contractar personal, adjudicar obres i serveis, i atorgar subvencions. Un exemple serien les necessitats puntuals i de temporada de personal dels Parcs Naturals. Contractar aquest personal és més ràpid i senzill des de l’agència que des de l’administració. D’altra banda, aquest règim legal exigeix un òrgan de governança, en aquest cas el consell de direcció. Això és també un avanç, perquè encara que la Generalitat tingui majoria absoluta suposa l’entrada de més d’una conselleria, a part d’una representació del territori i sectorial que ara no existeix.

A què es fa referència quan parla de malentesos respecte a l’agència?

El principal és que l’agència ve a posar més traves, que és un nivell més en l’administració, quan en realitat substituirà una direcció general. Un altre és que entra en competències d’Agricultura, cosa que tampoc és certa. La conselleria manté íntegres les competències en temes com forestals i agents rurals, mentre que la de Territori continuarà exercint d’autoritat ambiental, però ho farà des de l’agència. També s’ha dit que envairà competències dels ajuntaments, però això és impossible. No es pot fer.

Tindrà competències en qüestions com per exemple la reintroducció de l’ós?

L’Agència exercirà d’autoritat ambiental per gestionar el que ja està protegit, no per impulsar noves reintroduccions ni per augmentar les línies de protecció.

El text assigna a l’agència funcions de planificació en espais naturals. Li correspondrien projectes com un futur Parc Natural del Montsec o bé ampliar Aigüestortes?

En el cas d’ampliar o crear espais protegits, seria l’agència la que hauria d’emetre informes, com ara faria la direcció general de Polítiques Ambientals. Tanmateix, per ara ens estem resistint a crear-ne més. El 32 per cent del territori català ja està sota figures de protecció i la prioritat és que estiguin més ben gestionades. En el cas de nous parcs, si no hi ha diners ni eines de gestió, només generen frustració.

Contribuirà d’alguna manera l’agència al fet que hi hagi més diners per a aquest objectiu? El text apunta a ingressos propis a més d’assignacions del pressupost de la Generalitat.

Per exemple, gestionarà l’impost del CO  2 a partir de l’any 2021, ja que aquest any el padró de vehicles no estava a punt. Hi haurà més fons que mai per a gestió ambiental, gestionats per un consell de direcció en el qual serà present el territori.

tracking