SEGRE

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA INICIATIVES

“Ens hem reinventat”

Negocis de proximitat reorienten l'activitat pel confinament || Són els protagonistes de la campanya de la Diputació i expliquen les seues vivències

“Ens hem reinventat”

“Ens hem reinventat”MARC CASTELLÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels negocis de proximitat han hagut de reorientar la seua activitat i estratègia per adaptar-se a l’estricte confinament que es va decretar per la crisi sanitària del coronavirus. Alguns asseguren que han hagut de reinventar-se, mentre que d’altres s’han llançat a la venda online i a l’entrega a domicili per reduir les pèrdues generades pel tancament de l’activitat, com per exemple els restaurants. Per la seua part, els negocis que ja oferien aquesta possibilitat han potenciat aquests canals de comercialització.

Cinquanta propietaris de petites i mitjanes empreses de Lleida són ara els protagonistes de la campanya de promoció del consum local que ha llançat la Diputació a través del Patronat de Promoció Econòmica. Aquesta iniciativa busca dinamitzar les economies locals posant en relleu els productors de quilòmetre zero (vegeu SEGRE d’ahir).

Asseguren que “la gent s’està conscienciant que ens hem d’ajudar els uns als altres”

Una d’aquestes empreses és Cal Tomàs, de la Pobla de Segur, que es dedica a la venda de carn de vaca i vedella ecològica i d’embotits. Una de les propietàries del negoci, Laura Gordó, va explicar ahir que el 80 per cent dels seus clients són “restaurants de nivell mitjà o alt” i el 20 per cent restant correspon a botigues, carnisseries i particulars. Amb el tancament dels establiments d’hostaleria, a Cal Tomàs van potenciar les vendes als particulars a través de la pàgina web, una cosa que porten fent des de fa catorze anys. Gordó va explicar que han fet “més vendes de les que esperàvem”, encara que “no compensa la pèrdua dels restaurants”, però que ha pal·liat els efectes de l’estat d’alarma. En relació amb el consum de proximitat, Gordó va assegurar que “la gent s’està conscienciant que ens hem d’ajudar els uns als altres”.

Un altre dels protagonistes de la campanya de la Diputació és el propietari i xef del restaurant L’Espurna de Lleida, Jordi Vidal, que va assegurar que la pandèmia “ens ha trastocat els plans”. Per això, durant el primer mes de confinament van dur a terme “una anàlisi de les pèrdues” i després van començar a oferir menjar a domicili “per reduir-les”. Aquest és un servei que “ha vingut per quedar-se i el continuarem oferint”. Vidal va apuntar que ara “han canviat les normes del joc”, de la mateixa manera que els costos del negoci. Així mateix, va dir que “nosaltres ja fa temps que treballem amb productors del territori i aquesta ha de ser una cultura que hem d’instaurar”.

Julita Duró, de Flors Julita de la Fuliola, és una altra de les cares visibles de la iniciativa del Patronat de Promoció Econòmica. Va explicar que els clients li han demanat rams a domicili i que durant la quarantena rebia comandes per telèfon i per WhatsApp. Duró assegura que té les plantes d’exterior al carrer i durant el confinament la gent les agafava, li enviaven una foto i li deien: “Julita, he agafat això i ja t’ho passaré a pagar quan puguem.” Duró va afegir que també li va fer un ram de flors silvestres a una clienta. En aquest negoci han perdut els ingressos de les flors dels casaments i comunions, que s’han ajornat per la crisi sanitària.

“Ens hem reinventat”

“Ens hem reinventat”MARC CASTELLÓ

“Ens hem reinventat”

“Ens hem reinventat”MARC CASTELLÓ

tracking