SEGRE

FAUNA SALVATGE

La Fiscalia francesa investiga la mort d'un ós a trets

Un mascle de més de 150 quilos i uns 5 anys d'edat || Declaren ramaders i porten el cadàver a Tolosa per a una autòpsia

Imatge del cadàver trobat dimarts passat.

Imatge del cadàver trobat dimarts passat.MINISTERIO DE TRANSICIÓN ECOLÓGICA FRANCÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia francesa ha obert una investigació per mirar de trobar la persona o persones que van matar a trets l’ós trobat dimarts passat al departament de l’Arieja. Així ho va corroborar ahir el fiscal de Foix, Laurent Dumaine, en declaracions recollides per diferents mitjans de comunicació de França. Va apuntar que ramaders de la zona han començat a prestar testimoni i que d’altres ho faran en els propers dies. Per la seua part, el cadàver de l’animal va ser traslladat a l’Escola Nacional de Veterinària de Tolosa per practicar-li una autòpsia.

“És una infracció greu que es castiga amb fins a tres anys de presó i 150.000 euros”, va apuntar el fiscal. A l’espera d’identificar l’ós, es tracta d’un mascle d’uns cinc anys d’edat i més de 150 quilos de pes i el seu estat de descomposició apunta que podria haver mort dies abans que es descobrís el cos. Es descarta que sigui Goiat, ja que no portava ni collar GPS ni crotals a les orelles, que també permeten localitzar-lo mitjançant emissions de ràdio.

L’exemplar està encara sense identificar, malgrat que ja s’ha descartat que es tracti del mascle Goiat

Membres de l’Oficina de Biodiversitat, l’organisme estatal responsable del seguiment de l’ós a França (l’antiga Oficina de la Caça o ONCFS), van trobar el cadàver a Uston, a prop de l’estació d’esquí de Guzet, a menys de deu quilòmetres de la frontera amb el Pallars Sobirà. Havien acudit a la zona, precisament, per verificar danys atribuïts a l’atac d’un ós. Va ser el gos que portaven els tècnics el que va detectar el cadàver del plantígrad en un punt rocós i escarpat. Va ser necessari un helicòpter per treure’l de l’indret.

Entitats ecologistes als dos costats de la frontera pirinenca van condemnar dimarts la mort de l’ós i van instar França a reintroduir un altre exemplar per substituir-lo.

Ahir es van pronunciar entitats contràries a l’ós com Addip, que va rebutjar condemnar els fets i va afirmar que és conseqüència que els ramaders “estem abandonats per l’Estat”. Aspap, per la seua part, veu “precipitada” la investigació.

tracking