SEGRE

FORESTAL PREVENCIÓ

Alcaldes de l'Alt Urgell exigeixen mantenir els vigilants antifocs

Endesa introdueix ulleres de realitat virtual per protegir les línies elèctriques

Vista de la torre de vigilància forestal del Coscollet, a Peramola.

Vista de la torre de vigilància forestal del Coscollet, a Peramola.JORDI SIMÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió de la conselleria d’Interior de desmantellar el cos de vigilants forestals i de substituir el treball humà a les torres de vigilància per càmeres de vigilància ha posat en peu de guerra alguns alcaldes de l’Alt Urgell, que han redactat una moció conjunta per reivindicar la funció d’aquests professionals que aprovaran en els plens de les diferents corporacions al llarg de les properes setmanes.

Peramola ha estat un dels primers de la comarca a aprovar el text. De fet, el municipi compta amb l’única torre de vigilància de l’Alt Urgell que l’estiu passat encara va estar en funcionament, la torre del Coscollet, sobre el pantà d’Oliana. L’alcaldessa, Gemma Orrit, considerava ahir “un gran error” la decisió d’Interior de “perdre el factor humà de la vigilància d’incendis” i lamentava “la gestió tan deficient dels boscos” que porta a terme l’administració catalana. A més, també va lamentar que les càmeres que substituiran la vigilància professional “encara no estan instal·lades”.

Per la seua part, l’alcalde de les Valls de Valira, Ricard Mateu, va explicar que aprovaran la moció al pròxim ple i va considerar que “el desmantellament d’aquests punts ens afecta a tots perquè els incendis no entenen de límits municipals ni fronteres”. Catalunya compta amb quaranta-vuit torres de vigilància. A part de la de l’Alt Urgell, el Solsonès compta amb una torre a la zona de la Serra Seca; la Noguera, al pic de Gualter; el Pallars Jussà, a Boumort; i la Cerdanya, a coll de Midós (Lles de Cerdanya).

Per un altre costat, Endesa incorpora les ulleres de realitat virtual i real com a eina per gestionar els boscos i executar tales i podes que evitin riscos a prop d’instal·lacions elèctriques. Per a això, ha adquirit deu cascos amb lents integrades i desenvoluparà un software que permet veure-hi amb tecnologia hologràfica. El model en 3D dels boscos es generarà amb dades recollides amb escàners de tecnologia làser a prop de totes les línies d’alta tensió. Des d’un helicòpter s’han fet diverses revisions termogràfiques i amb drons s’ha comprovat l’estat a peu de línia.

En total, Endesa ha destinat aquest any prop de 2,9 milions d’euros a Lleida en el pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, presentat ahir.

tracking