SEGRE

MUNICIPIS PROJECTES

La CUP de Guissona planteja una cooperativa de dones de la neteja

La iniciativa té com a objectiu regularitzar la seua situació i protegir els seus drets

La reunió dels impulsors amb l’ajuntament de Guissona.

La reunió dels impulsors amb l’ajuntament de Guissona.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP de Guissona ha presentat a l’ajuntament una proposta per crear una cooperativa de treball associat formada inicialment per les treballadores de neteja de la llar. Segons l’advocat Hug Sierra, es pretén regularitzar una pràctica molt estesa en aquesta localitat, amb un 52 per cent de població immigrant, per la gran oferta de dones de moltes cultures que arriben a través del reagrupament familiar i que en molts casos opten per aquesta feina per millorar la situació econòmica de les seues llars, sense conèixer els seus drets.

Segons va assenyalar Sierra, la situació comporta que un gran nombre de dones desconeguin els seus drets socials i no cotitzin al sistema de la Seguretat Social, ni tampoc puguin rebre’n les prestacions. La pràctica comporta també un flux de diner negre i els impossibilita l’accés al crèdit al no poder acreditar els ingressos.

L’ajuntament actuaria com a promotor i impulsor i es gestionaria a través de Ponent Coopera

La proposta es gestionaria a través de la institució Ponent Coopera, que emetria les factures dels serveis i s’ocuparia de tramitar la inscripció a la Seguretat Social. Sierra va apuntar que el projecte busca l’empoderament de les treballadores com a gestores del seu propi negoci, la qual cosa els “reforçaria l’autoestima”. Aquesta iniciativa planteja que l’ajuntament actuï com a promotor i impulsor del projecte donant suport tècnic, logístic i econòmic a la cooperativa. L’alcalde, Jaume Ars, va manifestar que estudiarà la proposta.

Així mateix, Sierra va assegurar que el projecte podria estendre’s a altres serveis com les cures a la gent gran o els repassos escolars.

Un municipi amb 50 nacionalitats i en constant creixement Al municipi de Guissona viuen unes 7.290 persones, de les quals 3.810 són estrangeres, la qual cosa implica el 52% del total. A la localitat conviuen fins a 49 nacionalitats diferents, entre les quals destaca Romania, Ucraïna, Senegal i Bulgària. Aquests nous veïns són, en la gran majoria, població jove que arriba a la localitat per treballar al grup BonÀrea. Així doncs, Guissona és un dels municipis amb més població immigrant de tot Espanya. Aquesta població augmenta en nombre de veïns any rere any i entre el 2000 i el 2010 va passar de 3.000 a 6.000 habitants. Davant d’aquesta situació, l’ajuntament va demanar al gener més recursos i ajuts a l’Estat per oferir un millor servei d’atenció i integració.

tracking