SEGRE

ESNOTICIA

Lleida obre fronteres amb Andorra i França i omple de turistes el Baish Aran

L'arribada de visitants reactiva el comerç i el sector de l'hostaleria de la Val

Els turistes van passejar i van visitar els comerços del Baish Aran, que ahir van obrir les portes després de mesos sense clients.

Els turistes van passejar i van visitar els comerços del Baish Aran, que ahir van obrir les portes després de mesos sense clients.LAURA RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El final de l'estat d'alarma decretat pel Govern espanyol va permetre ahir obrir les fronteres de Lleida amb Andorra a la Farga de Moles i a la Val d'Aran a Les i Bossòst. El primer dia d'obertura, la circulació va ser fluixa a la Seu d'Urgell, mentre que a Les es van registrar cues de francesos per comprar i passar el dia al Baish Aran.

Lleida va obrir ahir fronteres amb Andorra i França després de quedar enrere l’estat d’alarma per la crisi sanitària provocada pel Covid-19. Mentre que el pas al Principat no va tenir gaire afluència de viatgers, la duana de Pont de Rei, a Les, es va omplir amb cues de turistes gals des de les primeres hores del matí per accedir al Baish Aran. L’obertura de la frontera amb Andorra per la Farga de Moles (Alt Urgell) no va generar cap complicació de trànsit.

L’entrada de visitants al llarg de tot el dia va ser molt limitada i la tranquil·litat va ser la tònica general a la frontera hispanoandorrana tant per entrar com per sortir del país veí. Espanya, que des del dia 12 de juny ja permetia l’entrada d’andorrans pel pas fronterer, va aixecar ahir la restricció per accedir al Principat, encara que l’afluència no va ser la prevista, segurament pel ball de dates per obrir fronteres (vegeu el desglossament).

Molts restaurants, hotels i bars han pogut aixecar els ERTO als empleats

Al contrari va succeir a Aran, on els turistes francesos van fer cues des de les vuit del matí a la frontera de Les per accedir-hi i comprar tabac, productes d’alimentació o, simplement, passar-hi el dia.

Segons l’alcalde de Les, Andreu Cortés, els carrers es van omplir de visitants que van freqüentar tots els comerços i les reserves als restaurants van quedar completes. En el mateix sentit es va expressar l’alcalde de Bossòst, Amador Marqués, que va indicar que un dels més beneficiats serà el sector de l’hostaleria ja que també s’han començat a registrar les primeres reserves per a estades a la zona.

L’arribada dels turistes francesos ha permès aixecar els ERTO en bars, restaurants i hotels, “la qual cosa és una molt bona notícia per a la Val” va remarcar Cortés. De fet, la celeritat en l’obertura de fronteres era una reivindicació constant de la Val a l’Estat ja que és un eix vertebrador de la seua economia tenint en compte la proximitat de moltes poblacions franceses.

Atès el balanç del primer dia de l’obertura de la frontera francesa amb Aran i partint de les previsions dels pròxims caps de setmana, la Val espera superar els tres mesos en què el seu principal motor, el turisme, ha estat inactiu.

Ahir diumenge també va quedar oberta la frontera per Eth Portilhon a l’N-141, però, igual que a la Farga, tot just hi va haver trànsit.

El ball de xifres resta visitants per la Farga de Moles Fonts de la policia de la Farga de Moles van atribuir ahir el poc moviment al “ball de xifres” per part de les autoritats espanyoles sobre la reobertura de fronteres que, inicialment, van fixar per al dia 1 de juliol i que s’ha avançat. Les policies, tant l’espanyola com l’andorrana, ja no aturen tots els vehicles per demanar la documentació que permeti creuar la frontera com feien fins dissabte, per la qual cosa la mobilitat ja ha quedat normalitzada. És molt probable que la situació, que també es va donar en altres punts fronterers com la Jonquera, a Girona, canviï de cara al cap de setmana que ve, quan l’obertura ja sigui un fet per a tothom.

tracking