SEGRE

Fan retrocedir a fase 2 una quarta comarca aragonesa

El Baix Aragó-Casp, a Saragossa, pel rebrot de casos de coronavirus

La roda de premsa del govern d'Aragó.

Aragó fa retrocedir a fase 2 tres comarques de la FranjaGobierno de Aragón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quarta comarca aragonesa, el Baix Aragó-Casp, a Saragossa, retrocedeix a la fase 2 pel rebrot de coronavirus que ha afectat també les comarques de la Llitera, el Baix Cinca i el Cinca Mitjà, a Osca. La consellera de Sanitat del govern aragonès, Sira Repollés, ha recomanat que els ciutadans d'aquestes comarques limitin la mobilitat a d'altres territoris per evitar més contagis. En concret s'han detectat tres nous casos a Casp en una empresa hortofructícola, que eleven fins a 14 els positius en aquesta zona. Aquests se sumen als 47 casos de coronavirus detectats a Osca aquest dilluns. El director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, ha explicat que es tracta de casos lleus, la majoria d'ells asimptomàtics.

Encara que aquestes comarques tornin a la fase 2 no se'ls aplicarà les restriccions a la llibertat de circulació. Sí que s'aconsella als ciutadans que visquin a la zona que limitin la circulació i es recomanarà als residents de fora les quatre comarques afectades que hi evitin desplaçaments, a no ser que ho facin per motius justificats. "És una recomanació i apel·lem a la sensatesa de les persones", ha dit Repollés. En cas que es limités la mobilitat, ho hauria de fer el govern espanyol, ha concretat, però "crec que no serà necessari anar més enllà", ha dit.

Repollés ha explicat que des de divendres s'han fet 700 testos PCR i que encara queden alguns resultats per donar. A més, ha afegit, aquest dimarts se n'han fet més en aquesta nova comarca afectada pel rebrot de covid-19. Tot i que els positius han augmentat des de divendres de manera important, la consellera de Sanitat aragonesa considera que la situació "no és per ara preocupant, ni per la gravetat ni pel sistema sanitari". "Cal, però, reduir la propagació ampliant distàncies de seguretat i limitant la mobilitat", ha afegit.

Per la seva banda, el director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, ha insistit que es tracta de casos lleus però ha alertat que "ens mantenim en la part ascendent de la corba epidèmica". També ha destacat que és "evident" que la quarta comarca afectada, en aquest cas a Saragosssa, té una "proximitat geogràfica clara" a les afectades a Osca, dos de les quals a la Franja de Ponent, i que totes quatre comparteixen un sistema productiu centrat en aquesta època en la recollida de fruita.

En la mateixa situació es troben alguns municipis del Segrià, a Lleida, amb molta activitat en la recollida de la fruita i pròxims a les comarques aragoneses afectades pel rebrot. De moment, però, no s'han detectat brots relacionats amb l'Aragó tot i que la consellera de Sanitat aragonesa ha explicat que estan en contacte constant amb les administracions lleidatanes.

Causa del brot

En aquest sentit, Falo ha apuntat que, tot i que és "molt complicat" establir la causa d'un brot, "el més raonable és suposar que aquest gran nombre de casos té relació amb activitats relacionades amb la recollida de la fruita". Per aquest motiu, ha explicat Repollés, s'estan controlant les empreses i exigint-los plans de contingència per poder reaccionar ràpid en cas que apareguin nous casos. "Estem especialment vigilants i la col·laboració amb les empreses és bona", ha dit.

Sobre l'origen, Falo ha afegit que també és cert que quan hi ha dinàmiques de transmissió comunitària, com és el cas, pot ser perquè diverses persones hagin pogut compartir un sopar o una festa, que facilitaria que el contagi es propagués a altres entorns.

Per això, considera que reduint les possibilitats de contacte comunitari es poden restringir els contagis. Falo reconeix que la situació és molt més favorable que a l'inici de la pandèmia, però que segueix sent "incerta i inestable" i per això insisteix que és molt important la necessitat d'adoptar mesures de prevenció.

tracking