SEGRE

ESNOTICIA

Tres comarques d'Osca limítrofes amb Lleida, de nou en fase 2 per rebrots

Un rebrot amb més de 20 contagis (diumenge) a les comarques de Cinca Mitjà, Baix Cinca i la Llitera, a Osca, limítrofes amb Lleida, els ha portat de nou a la fase 2 de la desescalada per aïllar els possibles encomanats l'endemà de l'acabament de l'estat d'alarma que limitava la mobilitat entre províncies i comunitats.

L’empresa fructícola on s’han detectat una vintena de contagis entre els treballadors.

L’empresa fructícola on s’han detectat una vintena de contagis entre els treballadors.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques oscenques del Cinca Mitjà, Baix Cinca i la Llitera, limítrofes amb Lleida, van retrocedir ahir a la fase 2 de la desescalada en l’anterior estat d’alarma arran de l’aparició de diversos brots de coronavirus a les poblacions de Binèfar, Saidí, Fraga i Montsó. Així ho va decretar ahir el Govern d’Aragó, que va emetre l’ordre per retrocedir de fase i evitar nous contagis atesa la mobilitat que ja permet la sortida de l’estat d’alarma just l’endemà que acabés.

La tornada a la fase 2 de la desescalada no limita la mobilitat entre províncies ni comunitats, la qual cosa competeix al Govern central. Tanmateix, l’executiu aragonès va demanar explícitament evitar al màxim les sortides i entrades en aquestes tres comarques. La Diputació General d’Aragó va recordar, tanmateix, que aquesta qüestió “no deixa de ser una recomanació”.

Per la seua part, des de la conselleria de Salut també van assenyalar que aquesta mesura no aportarà cap canvi respecte als desplaçaments entre comarques d’Aragó i Catalunya tret que ho sol·liciti el Govern aragonès o ho decideixi el ministeri de Sanitat (més informació a la pàgina 4). Mentrestant, el Govern central va admetre el risc que hi ha per als municipis de Lleida.

La direcció general de Salut Pública d’Aragó analitza la relació del brot detectat la setmana passada a Binèfar en una festa juvenil en una cabana (penya), amb l’inici del brot a l’empresa La Espesa de Saidí ja que empleats d’aquesta firma van acudir al botellón de Binèfar.

L’alcalde de Saidí, Marco Ibarz, va apuntar ahir que els contagis es concentren a l’empresa, amb 200 treballadors a la central i on diumenge es van fer fins a 197 tests PCR i serològics. La firma té 150 empleats més que treballen a les finques agrícoles de les tres comarques i del Segrià. Saidí ha tornat a precintar els parcs infantils, manté tancada la piscina i té el pavelló preparat per acollir temporers contagiats. “Fins ara tots els encomanats són asimptomàtics i el contagi va ser fora de l’empresa”, va dir.

De moment hi ha 24 diagnosticats (diumenge) sense símptomes que resideixen a les poblacions de Binèfar, Tamarit, Fraga o Montsó. Fraga acull un d’aquests treballadors de la firma de fruita al pavelló Corts d’Aragó (on hi ha actualment 7 persones positives). L’alcaldessa de Fraga, Carmen Costa, va apuntar que també aquesta persona és asimptomàtica, igual que la resta de possibles contagiats de la capital del Baix Cinca. “Hi ha gent d’aquesta empresa que viu a Fraga i ara hauran de posar-se en quarantena per aïllar els possibles contagis”, va dir. A Binèfar, el consistori ha decretat el tancament de les cabanes juvenils durant quinze dies, apel·lant a la responsabilitat individual dels joves. Es recomanen reunions amb grups reduïts de fins a 15 persones i continuaran tancats els parcs infantils.

A Montsó hi ha sis casos positius de coronavirus en tres focus de la ciutat, tots controlats, aïllats i en bon estat de salut, i relacionats amb l’empresa de Saidí. A més, el consistori va detectar ahir tres casos positius al centre d’educació especial Reina Sofia i en una festa d’aniversari. El consistori va adoptar les mesures decretades pel Govern d’Aragó.

Festa juvenil a Binèfar i tests massius a l’empresa de fruita La direcció general de Salut Pública d’Aragó va detectar a Binèfar contagis entre adolescents en una cabana i un aniversari. El cap de setmana es van fer PCR a diversos joves que van celebrar una trobada en una cabana, ja que uns altres dos joves coneguts que els van visitar al local van donar positiu. També estudia un brot relacionat amb una festa d’aniversari de nois de 16 anys i un dinar de diverses famílies amb nens. La direcció general va decretar la suspensió temporal d’activitat de l’empresa de fruita del Baix Cinca on es van detectar els primers vuit casos, dels 33 que ahir es van comptabilitzar a Aragó.

L’empresa fructícola on s’han detectat una vintena de contagis entre els treballadors.

L’empresa fructícola on s’han detectat una vintena de contagis entre els treballadors.ITMAR FABREGAT

tracking