SEGRE

MUNICIPIS PROVEÏMENTS

Cisternes per garantir el proveïment d'aigua de boca a set municipis de les Garrigues

Per la demora a restituir la conducció que els subministra i que va arrasar la riuada de l'octubre passat || El consum ha augmentat a l'omplir-se piscines i haver-hi més peticions de granges i més veïns

Les obres que s’executen a Vinaixa per reposar conduccions danyades per la riuada del mes d’octubre passat.

Les obres que s’executen a Vinaixa per reposar conduccions danyades per la riuada del mes d’octubre passat.MAITE MONÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues va començar la setmana passada a portar aigua amb cisternes per garantir el subministrament a sis pobles de la comarca i un de la Conca de Barberà. Són Vinaixa, Tarrés, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, els Omellons i Senan, aquest últim a Tarragona. Avui les cisternes tornaran a fer la ruta per la Floresta, els Omellons i l’Espluga per omplir els dipòsits que proveeixen un ramal que connecta aquestes poblacions i no deixar-ne cap de desatesa, segons el president del consell, Francesc Esquerda.

Des del mes passat, les màquines treballen per reposar la conducció de 600 metres que dóna aigua des de Vinaixa als altres sis municipis i que la riuada del mes d’octubre passat es va emportar. Llavors, es va instal·lar un bypass per proveir totes les localitats des de Vinaixa. Tanmateix, el cabal d’aquesta conducció, inferior a l’anterior però suficient aquests mesos, és ara escàs ja que es multiplica sensiblement el consum a l’omplir-se les piscines, augmentar la població i assegurar el subministrament a diverses granges de vedells que exigeixen més dotació per la calor. Esquerda va indicar que al gener, quan es van dur a terme les primeres intervencions, ja es va comprovar que s’hauria de treballar amb celeritat per evitar una situació com la que s’està produint. La crisi sanitària pel Covid-19 ho ha agreujat, ja que les obres no s’han pogut reprendre fins al maig i, per acabar-ho d’adobar, les importants precipitacions d’aquestes últimes setmanes han dificultat les maniobres de camions i màquines, que no podien entrar a la zona.

També està pendent el col·lector de Vinaixa, ja que ara les aigües fecals circulen a cel obert

Esquerda va indicar que espera que les obres puguin continuar sense traves malgrat que considera que les cisternes seran necessàries durant tot l’estiu. Per aquesta raó ha sol·licitat als ajuntaments afectats que vagin amb compte en el consum i evitin el malbaratament. La reposició de conduccions costarà més de 620.000 euros, que pagarà la Mancomunitat amb subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Sorea és la que executa les obres.

A Vinaixa, d’altra banda, també cal restituir el col·lector d’aigües fecals que es va emportar la riuada de l’octubre. Ara circulen a cel obert amb els consegüents problemes d’higiene i salubritat i possibles plagues d’animals. L’alcalde, Josep Maria Tarragó, va criticar que encara no s’han fet efectius els ajuts de Generalitat i Estat.

tracking