SEGRE

EMERGÈNCIES CAMPANYA FORESTAL

Els Bombers, en alerta davant la previsió d'una "setmana severa" d'incendis forestals

La Pobla de Cérvoles va registrar ahir el segon foc de boscos en tres dies || Campanya atípica per les abundants pluges de la primavera que l'han retardat i amb una vegetació molt més frondosa

Imatge del bosc calcinat a la Pobla de Cérvoles.

Imatge del bosc calcinat a la Pobla de Cérvoles.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat estan en alerta davant la que preveuen que serà “una setmana severa” respecte als incendis forestals. Es tracta d’una campanya atípica, que comença un mes més tard del que és habitual a causa de les abundants pluges de la primavera. Aquestes, al seu torn, també han provocat que, encara que els boscos estiguin més hidratats, tinguin una vegetació molt més frondosa. Hi cal sumar l’augment de les temperatures dels últims dies (vegeu el desglossament), la qual cosa suposa un altre dels factors de risc.

Marc Castellnou, inspector de Bombers i cap dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), ho va explicar divendres a SEGRE després del primer incendi forestal de la campanya a la Donzell d’Urgell, nucli d’Agramunt. “Aquest foc marca un canvi de ritme a la campanya, per la qual cosa preveiem que entrarem en una setmana que serà molt complicada”, va afirmar. Precisament ahir es va registrar el segon incendi forestal en tres dies a les comarques de Lleida. Set dotacions terrestres i un mitjà aeri van acudir ahir fins a la Pobla de Cérvoles per apagar un foc que va calcinar 1.500 metres quadrats de bosc. Es va declarar a les 13.40 hores a la zona coneguda com Mas d’en Peret i els equips van treballar durant dos hores en l’extinció.

Ahir també hi va haver un incendi de vegetació agrícola a Ponent. Quatre dotacions terrestres i dos mitjans aeris van treballar en l’extinció d’un foc que va calcinar dos hectàrees de camps a Algerri. Els Bombers van rebre l’avís a les 15.40 hores. D’altra banda, una desena de dotacions es van desplaçar a Enviny, nucli de Sort, després de ser alertats a les 18.53 hores d’un incendi d’alta muntanya. Com que es tractava d’una zona situada a més de 1.500 metres d’altura i de difícil accés, van actuar principalment els mitjans aeris.

Les comarques de Ponent registren temperatures de 35 ºC

La ciutat de Lleida, Aitona i Seròs van ser tres de les localitats de Ponent que ahir van superar els 35 graus. Aitona, amb 35,3º, va registrar la temperatura més elevada de Catalunya, segons el Meteocat; seguida de Lleida, amb 35,2º; i Seròs, 35. Moltes altres localitats van estar per sobre dels 34 graus, com Mollerussa, Albesa, Alguaire i Alcarràs. Al Pirineu, les temperatures van ser molt més suaus. Per exemple, a la Seu d’Urgell no van superar els 28 graus (27,6º). A Vielha, la màxima va ser de 26,8º. Pel que fa a les temperatures mínimes, la nit va ser calorosa al pla. És el cas de la ciutat de Lleida, on no va baixar dels 19 graus en contrast, per exemple, amb la Pobla de Segur (12,4º). Tanmateix, els registres d’ahir segueixen lluny de la canícula que hi va haver l’any passat per aquestes dates, amb diverses onades de calor i termòmetres per sobre dels 41 graus.

Imatge del bosc calcinat a la Pobla de Cérvoles.

Imatge del bosc calcinat a la Pobla de Cérvoles.BOMBERS

tracking