SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Lleida ja suma més de 500 ha per a centrals solars i 'acapara' els projectes a Catalunya

Promotors busquen centenars d'hectàrees més per instal·lar panells solars || Fons d'inversió impulsen aquest auge mentre que el Govern hi aprecia especulació i pagesos temen veure's desbancats

Panells solars instal·lats recentment al terme municipal d’Almacelles.

Panells solars instal·lats recentment al terme municipal d’Almacelles.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els projectes per construir noves centrals solars a Lleida ja superen el mig miler d’hectàrees, una extensió que suposa més del 80 per cent del que ocuparien tots els parcs fotovoltaics previstos actualment a Catalunya. Tot just una petita fracció d’aquests s’ha materialitzat per ara, però tot apunta que la dotzena de projectes al pla i el Pirineu que opten a obtenir l’autorització de la Generalitat no seran els únics: promotors d’energies renovables continuen buscant encara centenars d’hectàrees per instal·lar plafons a les comarques lleidatanes. Així, la firma tarragonina Sun Energy afirma que ja té acords per arrendar 150 hectàrees més entre l’Albi i Vinaixa i ha iniciat contactes en altres municipis com Montoliu de Lleida.

Ara en busca 150 més a les Garrigues i unes 180 al Segrià, especialment entre la capital i Artesa de Lleida. “Hi tenim un grandíssim interès”, va afirmar el gerent de l’empresa, Jordi Vidal.

L’extensió projectada per a panells solars a Lleida suposa el 80% de la prevista a tot Catalunya

El motiu, va explicar, és la proximitat de la subestació de Magraners on, explica, ja tenen autorització per evacuar l’electricitat de futurs panells solars. Per fer-ho, va apuntar, “hem dipositat avals per valor de 3,2 milions” de fons d’inversió de diversos països europeus.

Altres firmes com Sofos Solar busquen també sòl a Lleida proper a subestacions elèctriques. Les ofertes per arrendar sòl rústic per instal·lar-hi panells solars superen els mil euros per hectàrea a l’any, una quantitat molt superior a la dels lloguers per a cultius. El sindicat UP va expressar la por que projectes d’energia solar desbanquin agricultors que necessiten arrendar finques, per la qual cosa va demanar reservar a l’agricultura els sòls més productius i nous regadius com el Segarra-Garrigues.

Per la seua banda, un nou decret llei que es va aprovar la setmana passada apunta a “moviments especulatius” i, per evitar-los, exigirà obtenir els permisos en un termini de cinc anys després de l’autorització d’accés a la xarxa elèctrica. Passat aquest termini, s’executarien els avals.

tracking