SEGRE

ESNOTICIA

Una vintena de consultoris de Lleida, tancats pel Covid-19 i alcaldes temen pel seu futur

El virus va portar la conselleria de Salut a tancar nombrosos consultoris mèdics rurals per centralitzar l'atenció sanitària i garantir la sectorització d'espais per reduir contagis. Actualment, un 87,5 per cent estan en funcionament, xifra que implica que uns 22 estan tancats. Els alcaldes temen que ja no tornin a obrir.

La Portella recupera el dispensari a la llar de jubilats - El municipi de la Portella obrirà de nou a finals d’aquesta setmana el dispensari mèdic que s’ha habilitat en una sala de la llar de jubilats. Segons Salut, l’antic consultori no co ...

La Portella recupera el dispensari a la llar de jubilats - El municipi de la Portella obrirà de nou a finals d’aquesta setmana el dispensari mèdic que s’ha habilitat en una sala de la llar de jubilats. Segons Salut, l’antic consultori no co ...MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Consultoris rurals del pla i del Pirineu estan tancats des de l’inici de la pandèmia o bé han reduït les hores d’atenció i encara no tenen data per a la reobertura o la recuperació del servei habitual. Alcaldes de municipis afectats per aquesta mesura han mostrat por pel futur d’aquests ambulatoris i demanen garanties que reobriran. El primer edil de Torre-serona, Agustí Jiménez, ha impulsat un manifest en defensa d’aquestes instal·lacions en què denuncia que el tancament del consultori local afecta molta gent gran o sense recursos. Els pacients s’han d’adreçar al CAP de Torrefarrera trucant-hi amb temps. Va assenyalar que aquesta situació ha portat l’ajuntament a subvencionar taxis per als desplaçaments o fins i tot recórrer a la brigada municipal o anar a les farmàcies a buscar medicació per als afectats durant el temps de l’estat d’alarma. Jiménez va reclamar recuperar el dispensari i va alertar que el contrari contribuirà a la despoblació rural.

Consultada en aquest sentit, la conselleria de Salut va concretar que un 87,5 per cent dels consultoris de la regió sanitària de Lleida estan oberts, la qual cosa implica que el 12,5 per cen restant es mantenen encara tancats. Segons les dades de la conselleria, a les comarques de Lleida hi ha 23 Centres d’Atenció Primària (tots oberts) i en depenen fins a 175 consultoris rurals, per la qual cosa es trobarien tancats uns 22. La delegada de Salut a Lleida, Divina Farreny, va assenyalar que hi ha municipis que no poden sectoritzar el consultori per evitar contagis per Covid i l’atenció s’ofereix d’una altra manera, per via telefònica, telemàtica o a domicili.

Torre-serona impulsa un manifest per recuperar el servei perquè el tancament afecta població envellida

Entre els dispensaris tancats hi ha, a més dels de Torre-serona i la Portella (que reobre a finals d’aquesta setmana a la llar de jubilats), els de Torà, Biosca i Massoteres, a la Segarra, o el de Puigverd d’Agramunt. A la Noguera, els consultoris mèdics locals estan oberts, però en alguns el servei s’ha vist reduït a les trucades o a l’atenció telemàtica, com a Penelles, Os de Balaguer, Vilanova de Meià o Castelló de Farfanya.

Diversos alcaldes consultats tenen por que aquesta reducció del servei es converteixi en un avançament del tancament dels consultoris rurals i que Salut centralitzi totes les consultes a les Àrees Bàsiques de referència o als CAP, de manera que es redueixi el cost del trasllat dels metges d’un municipi a l’altre. També al Pirineu s’han fet retallades. A Rialp, el consultori està tancat i totes les consultes han estat traslladades a Sort. L’alcalde, Gerard Sabarich, va explicar que ara Salut estudia obrir-lo durant l’estiu una vegada cada quinze dies. Ahir desconeixia si es recuperarà el servei una vegada hagi passat la pandèmia.

“És un perjudici per a les persones grans” La Maite, veïna de Torre-serona des de fa més de 40 anys, va lamentar la falta d’informació respecte al futur de l’ambulatori de la localitat i va recordar que “la població en aquesta zona està molt envellida, per la qual cosa haver d’anar pel seu compte fins a Torrefarrera, on hi ha el consultori més pròxim, pot suposar un problema per a molts”. “Durant l’estat d’alarma podia tenir cert sentit, ja que potser s’havien de concentrar els recursos sanitaris en altres zones on fessin més falta, però ara no és normal i és com si ens haguessin deixat penjats”, va lamentar.

tracking