SEGRE

MUNICIPIS FINANCES

INTERACTIU | Quins són els municipis de Lleida amb més deute per habitant?

Més del seixanta per cent d'aquests crèdits corresponen a la Paeria de Lleida, amb 138 milions || Les dades al tancament del 2019 ratifiquen la tendència a reduir l'endeutament just abans de la pandèmia

Imatge d’arxiu dels Omells de na Gaia.

Imatge d’arxiu dels Omells de na Gaia.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 124 ajuntaments lleidatans van iniciar l’any devent 218,8 milions d’euros als bancs, mentre que els 107 restants no tenien crèdits per liquidar. Així es desprèn de les dades sobre deute viu dels ens locals al tancament del 2019 que el ministeri d’Hisenda ha publicat aquesta setmana. Les xifres reafirmen la tendència d’anys anteriors a la reducció de l’endeutament, abans que la crisi sanitària comencés a reduir els ingressos dels consistoris a través d’impostos i taxes, i incrementés les despeses per sobre de les previsions.

.embed-container {position: relative; padding-bottom: 80%; height: 0; max-width: 100%;} .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container iframe{position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;} small{position: absolute; z-index: 40; bottom: 0; margin-bottom: -15px;}

Autor del mapa: Jaume Macià Amorós, professor i geògraf del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida

Font: Dades del Ministerio de Hacienda

Davant d’aquesta situació, alcaldes, alcaldesses i entitats municipalistes exigeixen poder utilitzar el superàvit municipal per pal·liar perjudicis econòmics de la pandèmia (vegeu el desglossament).

El nombre d’ajuntaments sense préstecs per tornar ha passat de 95 al tancament del 2018 a 107 al concloure l’any passat. Majoritàriament són poblacions de menys de mil habitants, si bé quinze d’aquestes superen aquest llindar de població. Són Alcoletge, Albesa, Bellvís, Bellcaire, Bellver, Bossòst, Golmés, el Palau, Ivars d’Urgell, Isona, Montferrer, Oliana, Puigverd de Lleida, Vallfogona i Gimenells.

El 63,4% del deute dels ajuntaments lleidatans correspon a la Paeria de Lleida, amb 138,8 milions segons dades d’Hisenda. El segueixen a distància Mollerussa, amb 11,3 milions; Tàrrega, amb 9,3; i Balaguer, amb 6,6. A més d’aquestes quatre capitals, sis més tenen deutes per sobre del milió d’euros. Són la Seu, amb 5,7 milions; Solsona, amb 2,9; Cervera (2,8); el Pont de Suert (2,7); les Borges (2,2), i Tremp (1,4). Per sota d’aquesta xifra, els crèdits de Sort se situen en uns 377.000 euros, i els de Vielha tot just arriben als 13.000.

Al marge de les capitals, també supera el milió d’euros el deute d’Alcarràs, Seròs, Almacelles, Alpicat, Corbins, Bellpuig, Torrefarrera i Sant Guim de Freixenet. Un total de 46 municipis deuen entre cent mil i un milió d’euros; i 59 n’han de liquidar menys de cent mil.

Quant al deute per habitant, els Omells de na Gaia encapçala la llista, amb més de 3.200 euros per veí. Aquesta situació es remunta a fa més d’una dècada, quan va haver d’indemnitzar un accident amb més de mig milió. El segueixen Bausen, amb cinquanta-vuit veïns i que deu 1.851 euros per cadascun; i Vallbona, amb 1.731 euros per habitant. Lleida ciutat deu 999 euros per cada censat.

Cent set pobles de Lleida, sense deutes amb bancs, però 124 han de liquidar 218 milions

Cent set pobles de Lleida, sense deutes amb bancs, però 124 han de liquidar 218 milions

tracking