SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Moren els dos tripulants d'un helicòpter de la Seu d'Urgell a l'estavellar-se a Fórnols

L'aeronau, que es va calcinar, estava treballant en la renovació d'una línia elèctrica || Una veïna va alertar el 112 al veure que queia en picat i sortia fum i els Mossos d'Esquadra investiguen les causes

Imatge de l'helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.

Imatge de l'helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.C SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos tripulants d’un helicòpter de l’empresa Helitrans Pyrinees, amb seu a l’aeroport de la Seu d’Urgell, van morir ahir al migdia després que l’aeronau s’estavellés en un paratge de la Vansa i Fórnols. L’accident es va produir minuts abans de les 12.00 hores quan, per causes que investiguen els Mossos d’Esquadra, l’helicòpter, que es trobava realitzant treballs de renovació d’una línia elèctrica a la zona coneguda com el paratge de Sant Marc, a uns 500 metres del nucli de Fórnols, es va precipitar al buit, va impactar contra un prat i va calar foc. Els dos ocupants van morir a l’acte. Es tracta d’Haritz Galarraga Gortazar, de 48 anys, fundador i cap de l’empresa Helitrans Pyrinees, i Jordi Figueras Roma, de 30 anys i de Vilafranca del Penedès. “Estava a casa netejant els vidres i he vist com l’helicòpter feia un gir sobre si mateix, sortia fum i ha caigut en picat fins a estavellar-se. Llavors he trucat al 112”, va explicar Marina Puigdemasa, veïna de Fórnols. Va afegir que “instants abans de l’accident ja l’havia vist volant baix però com que és habitual en aquesta mena de treballs no hi he donat cap importància”.

LES VÍCTIMES

  • Haritz Galarraga Gortazar. Edat: 48 anys. Càrrec: Fundador i cap de l’empresa Helitrans Pyrinees. Haritz Galarraga (Sant Sebastià, 1972) va fundar Helitrans Pyrinees, que tenia la seu a l’aeroport de la Seu d’Urgell, l’any 2006 i era un pilot molt experimentat.
  • Jordi Figueras Roma. Edat: 30 anys. Càrrec: Pilot d’Helitrans Pyrinees. Natural de Vilafranca del Penedès, s’havia incorporat l’últim any a l’empresa i residia a la Seu d’Urgell. Era membre dels Castellers de Vilafranca i havia estat de la colla de diables i del Grup d’Esplai Parroquial de Vilafranca.

AMPLI DISPOSITIU

Fins al lloc de l’accident es van desplaçar un helicòpter medicalitzat i una ambulància del SEM i dos helicòpters dels Bombers, un dels quals amb un equip dels Grups d’Actuacions Especials (GRAE), que van ser els primers a arribar a la zona i comprovar que no hi havia supervivents. Van sufocar amb extintors el foc a l’aeronau per evitar que afectés la massa forestal.

L’empresa té la seu a l’aeroport de la Seu d’Urgell i està especialitzada en muntatges

Per la seua part, els Mossos van desplaçar set unitats, entre aquestes la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria (UTSA), que és qui investigarà les causes de l’accident, i de la Unitat d’Intervenció de Muntanya (UIM). Posteriorment, el titular del jutjat d’Instrucció 2 de la Seu d’Urgell, amb la comitiva judicial, va acudir a la zona per a l’aixecament dels cadàvers, que no es va produir fins passades les 18.00 hores.

En la renovació d’aquesta línia ja hi va haver un altre accident laboral el novembre del 2018. Dos operaris van resultar ferits de caràcter greu després que patissin una forta descàrrega elèctrica durant el muntatge de la línia elèctrica.

SUSPESOS ELS TREBALLS

L’alcalde de la localitat, Josep Camps, va explicar que “els treballs a la línia s’han suspès amb la tragèdia i han enviat als operaris a casa fins a nova ordre”. El primer edil també va comentar que “es tracta de la renovació de la xarxa que ve de Montant de Tost”.

Quant a la firma de l’helicòpter sinistrat, Helitrans Pyrinees, es tracta d’una empresa fundada el 2006 per Haritz Galarraga i amb una àmplia experiència, entre altres, en el transport aeri de tota mena de materials i maquinària per a la construcció; muntatge de torres elèctriques, antenes, repetidors i enllumenat; i aprovisionament de refugis. A més, compta amb una àmplia flota d’helicòpters.

CONDOLENCES

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar ahir a Twitter “el meu condol als familiars i amics dels dos operaris morts en l’accident d’helicòpter que hi ha hagut aquest migdia a la zona de la Vansa i Fórnols”.

La notícia no només va causar commoció a l’Alt Urgell sinó també a Vilafranca, d’on era Jordi Figueras, i a Sant Sebastià, d’on procedia Haritz Galarraga.

Els Castellers de Vilafranca van assenyalar que “estem molt commocionats per la pèrdua de Jordi Figueras Roma, company de colla. El nostre més sentit condol a tota la família i els amics. Una abraçada immensa!”.

Val a destacar que l’anterior tragèdia aèria a Lleida va tenir lloc també a l’Alt Urgell fa dos anys.

Imatge de l’helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.

Imatge de l’helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.C. SANS

Imatge de l’helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.

Imatge de l’helicòpter calcinat i de la zona en la qual es va estavellar.C. SANS

tracking