SEGRE

ESNOTICIA

Promesa d'un pla de xoc amb recursos

El territori demana ajuts, el sector fructícola, que no se'l culpi del rebrot, i els sindicats, més coordinació

Imatge de la reunió ahir a la nit al Palau per preparar la campanya de la fruita en plena pandèmia.

Imatge de la reunió ahir a la nit al Palau per preparar la campanya de la fruita en plena pandèmia.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va prometre ahir un pla de xoc amb els recursos “necessaris” per pal·liar l’impacte econòmic del confinament perimetral del Segrià en forma d’ajuts directes i inversions estructurals en els pressupostos. “La xifra serà la que sigui necessari per aixecar el territori”, va dir després de reunir-se amb l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i agents econòmics i socials del territori. A més, Aragonès va reclamar a l’Estat que les empreses amb un Expedient de Regulació Temporal d’Ús (ERTO) de zones amb brots de Covid-19 no hagin de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social.

Aragonès va dir que aquestes mesures seguiran l’esperit de les accions extraordinàries que es van dur a terme després del confinament de la conca d’Òdena, a l’inici de l’estat d’alarma, encara que de moment allà ningú no ha cobrat els ajuts promesos, que comencen a gestionar-se.

El vicepresident reclama a Madrid que redueixi els costos per a les empreses obligades a fer ERTO

Els sectors que seran prioritaris per rebre aquests ajuts seran l’agricultura, el turisme i el comerç, va indicar el vicepresident.

Miquel Pueyo va reclamar a més mesures per millorar la “crisi d’imatge” de Lleida i la comarca del Segrià, mentre que va defensar que és necessari “una millor planificació des del punt de vista estructural” de la campanya de la fruita.

Joan Talarn va traslladar a Aragonès la reivindicació dels municipis de rebre ajuts directes per gestionar la crisi sanitària i que s’incrementi la dotació de Mossos a la zona o, en el seu defecte, es trobi una fórmula perquè hi hagi més personal treballant sobre el terreny en ajuda dels ajuntaments, bé sigui com a agents cívics o fins i tot voluntaris.

Des d’Unió de Pagesos, el seu líder, Joan Caball, va defensar la necessitat de campanyes de promoció no només de la fruita, sinó d’altres sectors afectats pels increments de costos i la caiguda de l’activitat pel Covid-19, com el turisme. Es va mostrar preocupat perquè es barregi en la polèmica del rebrot temporers i persones en situació irregular, remarcant que són dos aspectes diferents, un de laboral i un altre de social. Es va mostrar a favor de tests generalitzats a les poblacions amb elevats índexs de contagi.

El president d’Afrucat, Francesc Torres, va reiterar que a les centrals fructícoles no hi ha taxes elevades i que d’un mostreig de 3.500 anàlisis han detectat 110 casos. Al Palau, ahir es va fer una nova reunió d’agricultors per planificar la campanya fructícola a la zona.

El líder d’UGT a Lleida, José Luis Aguilà, es va mostrar molt crític amb la gestió de la campanya de la fruita i el que considera falta de voluntat de solucionar els problemes derivats. La líder de CCOO, Cristina Rodríguez, va demanar coordinació de les administracions, en especial entre Inspecció de Treball i Salut, i dotar de mitjans el Sepe, l’antic Inem.

tracking