SEGRE

ESNOTICIA

El Govern descarta el confinament domiciliari i prolonga el del Segrià

Farré creu inviable “tancar la gent a casa”, però el tancament comarcal “no té data de caducitat” || El Col·legi de Metges veu descoordinació i falta de previsió

Dos de les mediadores parlen amb un temporer a Alcarràs.

Dos de les mediadores parlen amb un temporer a Alcarràs.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El Govern no té plantejat cap tancament absolut, a més que tampoc es pot tancar la gent a casa seua.” Així de contundent es va mostrar ahir el delegat del Govern, Ramon Farré, davant dels rumors dels últims dies d’un possible confinament domiciliari al Segrià, una mesura que va assegurar que no està prevista. Respecte al confinament perimetral de la comarca, va explicar que “es manté inalterat i no té data de caducitat”. També va dir que “tampoc està previst canviar les condicions de la resolució de dissabte passat”, de forma que va recordar que la mobilitat laboral i la imprescindible segueix permesa i va reiterar que “no la reduirem a les activitats essencials”.

Al ser preguntat sobre quines mesures s’implementaran dins del Segrià, davant de l’augment dels casos de Covid, va assenyalar que “ja s’ha decretat que portar mascareta sigui obligatori, però no hi ha policies per anar darrere de tothom, per la qual cosa la responsabilitat individual és molt important, sobretot entre els joves, on hi ha més casos”, i va afegir que “tot el que sigui reduir la mobilitat és essencial”. També va dir que s’actua i es prenen mesures als llocs on es detecten casos, com els cribratges en residències i empreses.

D’altra banda, el president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, va carregar ahir a RAC1 contra l’administració per no haver actuat abans davant de l’arribada de temporers i va assegurar que el van alertar fa un parell de mesos, però que durant tot aquest temps no han mogut ni un dit. “A Lleida hem patit un drama humanitari. A mitjans de maig, el Col·legi va alertar que hi havia un gran nombre de persones que arribaven sense contracte. Vam parlar amb la delegada de Salut i el gerent de l’ICS, Ramon Sentís, però no s’estava treballant de manera coordinada ni entre departaments ni entre diferents nivells de l’administració”, va manifestar. Va afegir que, “quan hi va haver l’arribada massiva, no es va fer res per quantificar-la i no hi havia mediadors per explicar-los la situació quan van arribar. S’hauria de supervisar on dormen i quanta gent viu en un mateix pis. Són coses que s’haurien pogut anar fent”. Mur va insistir a no criminalitzar els temporers que vénen a treballar cada any.

Així mateix, Creu Roja posarà a disposició quaranta persones per fer un treball social d’acompanyament i mediació.

“El més difícil és que entenguin que han d’aïllar-se”

Un equip de set mediadors treballen des del juny com a nexe comunicatiu entre el personal sanitari i els temporers en cas de dificultat d’enteniment en matèria lingüística i cultural. La coordinadora, Júlia Ferrer, va explicar que “som presents a les àrees bàsiques de Salut d’Alcarràs, Seròs, Guissona i Lleida, però ens anem movent pel territori allà on ens necessitin”. Va detallar que en una setmana arriben a fer 300 mediacions. “El més difícil és que entenguin que han d’aïllar-se i de deixar de treballar, sobretot si són positius i no tenen símptomes”, va assenyalar, i va dir que alguns ho accepten i d’altres no, i fins i tot marxen.

Dos de les mediadores parlen amb un temporer a Alcarràs.

Dos de les mediadores parlen amb un temporer a Alcarràs.MAGDALENA ALTISENT

tracking