SEGRE

CONFINAMENT

Calvo mostra la seua discrepància amb la jutgessa i diu que va demanar a Aragonès que recorregués la interlocutòria

Adverteix que recórrer de nou a l’estat d’alarma són paraules majors

La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo

Carmen Calvo, ingressada en un hospital per una infecció respiratòria a l'espera de saber si és coronavirusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha revelat aquest dimarts que li va traslladar al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que l’Executiu català hauria d’haver recorregut la decisió del Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida, que aquest diumenge va rebutjar ratificar el confinament anunciat pel Govern per a la ciutat i uns altres set municipis del Segriá per frenar l’expansió del coronavirus.

En una entrevista a 'Els matins de RNE', recollida per Europa Pres, Calvo ha assegurat que discrepa de la "interpretació" de la jutgessa i ha recordat que ja s’han "vist pronunciaments diferents" en situacions similars.

"Jo li ho vaig dir al vicepresident Aragonès. Aquest auto el caldria recórrer i hi hauria una línia de treball bastant bona, ja que la Generalitat té competències per determinar decisions de mobilitat que no requereix l’alarma," ha afirmat.

Això sí, després que el president de la Generalitat, Quim Torra, anunciés un decret per reafirmar les mesures adoptades a Lleida, Calvo ha incidit que les comunitats autònomes "poden legislar sempre que no envaeixin competències de l’Estat".

"Ningú, ni el Govern de la nació ni les comunitats autònomes, podem excedir els límits de la constitucionalitat. Tot el que es compleixi està en el seu àmbit. Ahir es produeix l’emissió d’una norma que vam veure a última hora i en tot el que estigui alineat amb les seues competències no hi ha res a dir", ha postil·lat.

DECRETAR L’ESTAT D’ALARMA SÓN "PARAULES MAJORS"

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que la seua opinió s’emet amb "informes" de l’Administració General de l’Estat. "No es fa per opinió política, sinó per rigor jurídic", ha apuntat.

D’altra banda, després de ser preguntada per si el Govern es planteja decretar l’estat d’alarma, Calvo ha insistit aquest dimarts en què recórrer a aquesta eina "són paraules majors" i ha recordat que les comunitats autònomes tenen instruments eficaços per enfrontar els rebrots.

Així, Calvo ha assegurat que existeixen mecanismes per a aquestes "situacions puntuals" i "del dia a dia" sense necessitat de recórrer a l’eina constitucional, com així ho demostren, al seu judici, les decisions preses fins ara per alguns executius autonòmics.

En aquest context, la vicepresidenta de l’Executiu ha recordat que una decisió política d’aquest tipus sempre ha anat darrere de la decisió mèdica, tècnica i de l’assessorament d’experts. "Sempre ho hem dit, no deixa de ser així mai. Hem de ser molt ponderats", ha apuntat.

Amb tot, Calvo ha deixat clar que posar fi a l’estat d’alarma "no significava" que l’epidèmia hagués finalitzat a Espanya. Per això, la vicepresidenta ha insistit que el Govern està en "alerta màxima contínua" i que donarà la resposta sanitària amb les possibilitats legals al seu abast.

tracking