SEGRE

ENERGIES RENOVABLES

Pluges i desembassaments disparen un 70% la producció hidroelèctrica

A les quaranta-una centrals hidràuliques d'Endesa de Lleida, amb 1.839 GWh durant el primer semestre || La conca de la Pallaresa incrementa la producció un 127%

Imatge d’arxiu de la presa de Camarasa.

Imatge d’arxiu de la presa de Camarasa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges del primer semestre d’aquest any i els desembassaments dels pantans lleidatans on Endesa té centrals hidràuliques han disparat un 68,9% la producció hidroelèctrica a Lleida, amb la qual cosa han generat més de 1.839 gigawatts hora d’energia hidroelèctrica. D’aquesta manera, les centrals hidràuliques haurien satisfet l’equivalent al consum energètic anual de més de 525.000 llars. De fet, i malgrat no arribar a màxims històrics, aquesta xifra es troba un 21% per sobre de la mitjana, que se situa en 1.518 GWh, i s’ha aconseguit produir mitjançant les quaranta-una centrals hidroelèctriques que Endesa té repartides per la demarcació de Lleida, que entren en funcionament una vegada s’han cobert i garantit les necessitats essencials com són el consum de boca, el cabal ecològic dels rius i el regadiu. També hi van influir les nevades acumulades durant l’hivern, que van contribuir al generós desglaç durant la primavera i a un òptim aprofitament de les reserves d’aigua en pantans i rius. Els embassaments de Lleida han acumulat aigua fins al 89,9% de la seua capacitat mitjana. Dels 1.831 hectòmetres cúbics de capacitat global amb què compten les conques de la Garona, la Ribagorçana, el Segre i la Pallaresa, van acumular fins al 30 de juny reserves de 1.646 hectòmetres cúbics d’aigua. Totes les conques van incrementar la seua generació durant el primer semestre de l’any, però destaca la conca del tram baix de la Pallaresa, amb un 127% més; la de la Ribagorçana, que inclou també la Franja, amb un 93,7%; la conca del Segre, amb un increment del 67,2%; Alt Pallaresa amb un 54,9% i, finalment la Garona, amb un 30,3%.

Les conques que més s’han atansat a la seua capacitat màxima durant els primers sis mesos de l’any són, en aquest ordre, la del Segre i la conca de la Pallaresa (92%), la Ribagorçana (88,3%) i, finalment, la de la Garona (74,7%).

L’aigua segueix líder com a font de les energies renovables Endesa, a través d’Enel Green Power (EGPE), s’encarrega de gestionar cinquanta-cinc centrals hidràuliques a Catalunya: quaranta-una a les comarques de Lleida, set a les de Girona, cinc a la Catalunya Central i dos a Terres de l’Ebre. En total, la potència instal·lada de la companyia en centrals hidràuliques al territori català és de 2.382 MW, i a Lleida en concret és de 1.584 MW. Tot plegat situa la tecnologia hidràulica com la líder en renovables, no només a Catalunya, sinó també a tot l’Estat. A través d’EGPE es gestionen més de 7.452 MW de capacitat renovable instal·lada a Espanya. D’aquests, 4.711 MW són de generació hidràulica convencional; i la resta, 2.741 MW són d’eòlica (2.307 MW), solar (352 MW), minihidràulica (79 MW) i altres fonts renovables (3 MW).

tracking