SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Ferrocarrils encarrega el projecte per recuperar el carrilet de la vall Fosca

Per reobrir-lo com a tren turístic que seguirà l'antic traçat des de l'estany Gento fins a la central de Capdella || El Govern projecta les actuacions per fer-ho

Imatge de l’estat actual d’un tram de vies de l’antic carrilet.

Imatge de l’estat actual d’un tram de vies de l’antic carrilet.AYUNTAMIENTO DE LA TORRE DE CAPDELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja treballa en la recuperació del carrilet de la vall Fosca com a tren turístic. Aquesta línia unirà el telefèric de Sallent i l’estany Gento amb l’estació superior de la central de Capdella, seguint l’antic traçat i algunes infraestructura de l’antic tren.

Per això, FGC ha tret a concurs la redacció de l’avantprojecte del Tren dels Cims, que haurà d’establir totes les actuacions que s’han de dur a terme per implantar aquest servei turístic. Per exemple, haurà d’analitzar l’adequació de la plataforma ferroviària que ja hi ha, la tipologia de la via i el seu traçat, el condicionament de murs i túnels o la implementació d’estacions i altres edificis auxiliars. També haurà de determinar una valoració econòmica de tots els treballs que calguin per recuperar aquest antic carrilet. La Generalitat preveu invertir 62.000 euros, aproximadament, en aquest avantprojecte, que haurà d’estar a punt en uns sis mesos.

Per a la seua redacció, Ferrocarrils fixa com un dels referents el tren turístic d’Artouste, al Pirineu francès. Aquesta infraestructura es va inaugurar el 1922 per transportar personal i material per a la construcció d’una presa, unes condicions similars al carrilet de la vall Fosca (vegeu el desglossament), encara que la instal·lació francesa s’ha mantingut en ús fins a l’actualitat.

Des de Ferrocarrils van explicar que les actuacions per impulsar el Tren dels Cims corroboren la seua “voluntat de contribuir a l’equilibri territorial i al desenvolupament de l’activitat turística al Pallars Jussà, incidint en el desenvolupament de les àrees de muntanya i promovent l’impuls econòmic i demogràfic”. Val a recordar que FGC ja gestiona el cremallera de la vall de Núria.

La línia es va estrenar el 1911 per a les obres de la central de Capdella El carrilet d’estany Gento es va construir el 1911 per transportar materials per a les obres de la central hidroelèctrica de Capdella (que es va posar en marxa el 1914) i el sistema de canalitzacions que comuniquen els diversos llacs de la zona. El traçat, de 5,5 quilòmetres, es troba actualment en desús i s’ha transformat en una via excursionista. La infraestructura se situa al municipi de la Torre de Capdella. Amb la recuperació del carrilet, aquest se sumaria com a atractiu turístic al telefèric de la vall Fosca, que funciona a l’estiu.

tracking