SEGRE

TERRITORI REIVINDICACIÓ

En defensa del món rural

Constitueixen un lobby de pressió a favor del territori || La plataforma naix com a oposició a l'Agència del Patrimoni Natural i busca frenar la despoblació

Imatge de l’acte de constitució de la plataforma País Rural, ahir a Montblanc.

Imatge de l’acte de constitució de la plataforma País Rural, ahir a Montblanc.CONSELL COMARCAL DEL PALLARS SOBIRÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma País Rural es va constituir ahir a Montblanc amb la voluntat d’exercir com a lobby de pressió i reivindicatiu per defensar el món rural de Catalunya. El president del consell del Sobirà, Carles Isús, que va ser elegit com un dels vicepresidents de l’entitat, va explicar que “el detonant” per a la creació del moviment va ser la polèmica Agència de Patrimoni Natural, que el Parlament va aprovar el 17 de juny passat, ja que defensen que aquest organisme es va impulsar sense tenir en compte el territori. Isús va apuntar que “la vocació de País Rural és poder incidir en tot el que vingui a partir d’ara”, “ser proactius i, si és necessari, fer proposicions de llei sobre el que el territori necessita”.

Aquest nou moviment compta amb una àmplia representació de Lleida. Així, a banda d’Isús, el síndic d’Aran, Paco Boya, serà un altre dels vicepresidents, mentre que l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, exercirà de vocal al consell executiu. Per la seua banda, nombrosos ajuntaments del Pirineu i entitats de les comarques de Lleida i de la resta de Catalunya donen suport a aquesta plataforma.

El president del Sobirà, el síndic d’Aran i l’alcaldessa de la Vall de Boí, a la direcció de País Rural

En l’acte fundacional d’ahir a la capital de la Conca de Barberà es va aprovar un manifest que destaca que “Catalunya pateix un gran desequilibri territorial, ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seua àrea metropolitana”, mentre que “uns nou-cents municipis són rurals, municipis que estructuren tot el territori” i que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de naturalesa que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat”.

Així mateix, el document reclama posar fi als greuges d’aquestes localitats, com “l’evident i preocupant despoblació”, que és “el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”.

A l’assemblea es va elegir el polític Josep Maria Vila d’Abadal com a president. En el discurs, va destacar que “des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, i s’han tret competències com les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de Patrimoni Natural, que ens ha pres més capacitat de decisió al territori”. Vila d’Abadal va proposar un estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir les lleis existents.

Així mateix, Isús va defensar la “transversalitat” del moviment. Va assegurar que a l’entitat tenen cabuda “tots els colors polítics, tots els agents socials, totes les associacions, institucions, propietaris forestals i comunals”, de manera “que puguem captar d’una forma real les necessitats de tot el país rural”.

tracking