SEGRE

TURISME INSTAL·LACIONS

Impulsen un pla per regularitzar càmpings d'Aran, la majoria amb terrenys inundables

La Generalitat l'elabora en col·laboració amb el Conselh Generau i iniciarà la tramitació a l'agost || Haurà d'establir criteris comuns per dotar-los de mesures correctores i protegir-los davant de riuades

Imatge d’arxiu d’una escullera en un càmping d’Aran.

Imatge d’arxiu d’una escullera en un càmping d’Aran.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Conselh Generau d’Aran impulsen un nou pla director urbanístic que haurà de facilitar la regularització dels càmpings a la Val, on set dels vuit que existeixen actualment tenen terrenys en zones considerades inundables. Aquest document haurà d’establir criteris comuns sobre quines mesures correctores adoptar per garantir la seguretat en cas de riuades. Fins ara, tant els propietaris de càmpings de la vall com els de la resta de Lleida han intentat resoldre-ho amb plans especials per a cada instal·lació. Tanmateix, la gran majoria continua pendent d’aprovació després d’anys de tràmits.

El responsable de l’àrea d’Urbanisme del Conselh, Amador Marqués, va manifestar la seua confiança que el nou pla director contribueixi a simplificar la regularització dels càmpings de la Val. Va assenyalar que l’administració aranesa i el Govern treballen en una planificació que “s’ajusti a la realitat aranesa” i va apuntar a la possibilitat de millorar-la amb aportacions dels municipis afectats. A la resta de Catalunya, la Generalitat tramita un altre pla director per regular la implantació i l’ampliació de càmpings, que ha comportat una moratòria per a set nous projectes a les comarques lleidatanes.

El pla director s’havia de sotmetre ahir a l’aprovació inicial de la comissió d’Urbanisme d’Aran, si bé la sessió va quedar finalment ajornada fins al proper mes d’agost.

La delimitació de zones inundables a la Val d’Aran ha canviat al llarg de la passada dècada. Així, un estudi que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va elaborar el 2012 posava en perill la pràctica totalitat de les àrees d’acampada. Aquest document, anterior a la riuada de la Garona del 2013, el va seguir un altre el 2016 que va recollir tant els canvis que havia tingut el riu com a conseqüència de desplaçaments de terra i roques com els murs de contenció construïts després de l’avinguda.

Aquest segon estudi, elaborat a instàncies del Conselh d’Aran, va obrir la porta a regularitzar la majoria de càmpings mitjançant la retirada de parcel·les d’àrees inundables o la construcció de defenses, entre altres mesures. S’hi va sumar el desembre del 2016 l’actual decret estatal, que preveu diferents graus de restriccions per a les activitats en sòl inundable i reserva les més estrictes per a les zones de flux preferent del cabal.

La Generalitat reprèn la supressió d’urbanitzacions “no sostenibles” La pròxima comissió d’Urbanisme del Pirineu haurà de reprendre el pla director que planteja suprimir sòl urbanitzable considerat “no sostenible” a les comarques de muntanya. 

La proposta inicial, que exclou Aran, planteja impedir la construcció en terrenys on ara és possible edificar prop de vuit mil habitatges. Una bona part corresponen a plans urbanístics traçats a començaments de la dècada passada, durant el boom immobiliari que va precedir la crisi econòmica que va paralitzar la construcció el 2009.

Entre aquests destaquen els terrenys que havien d’acollir el resort de Vallfosca, amb més de mil segones residències, hotels i un camp de golf a Espui. Això va provocar el rebuig de l’ajuntament de la Torre de Capdella. També s’hi ha mostrat contrari el consistori de Rialp, on el pla va proposar suprimir 971 habitatges, i el de Vall de Cardós, on va plantejar eliminar-ne 907.

tracking