SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Goiat, per primer cop amb una óssa

Una imatge el mostra en “actitud de zel”, segons la Generalitat || El van alliberar el 2016 per aportar diversitat genètica i encara no se li coneixen descendents

La imatge captada al capvespre mostra a l’esquerra a Goiat al costat d’una femella.

La imatge captada al capvespre mostra a l’esquerra a Goiat al costat d’una femella.TERRITORI I SOSTENIBILITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trampa fotogràfica instal·lada a Lladorre va aconseguir captar el 26 de juny passat una imatge inèdita i molt esperada pels responsables del programa de reintroducció de l’ós. La fotografia mostra al marge esquerre l’ós Goiat al costat d’una femella. Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat van corroborar que és la primera vegada que es veu a aquest exemplar “en actitud de zel amb una óssa”. La Generalitat el va alliberar el juny del 2016 al Pallars Sobirà amb l’objectiu d’aportar diversitat genètica a la població d’óssos del Pirineu central. Quatre anys després, encara no hi ha constància que hagi tingut descendència.

Ara aquesta fotografia permet concebre de nou esperances que Goiat compleixi amb la missió per a la qual va ser traslladat al Pirineu: reproduir-se i evitar així una consanguinitat excessiva de la colònia d’óssos. En el moment de la reintroducció, es creia que tots eren descendents del mascle Pyros. Tanmateix, anys després es va descobrir que n’existien almenys dos més, Nere i Balou, que no eren fills ni néts del primer ós alliberat als anys noranta.

La diversitat genètica dels óssos del Pirineu no dependrà completament de l’èxit de Goiat a l’hora d’aparellar-se. Ara per ara aquest exemplar només ha estat conegut per una voracitat inusual i per una insòlita preferència per la carn equina. Això va portar les administracions a elaborar el primer protocol per provar de corregir la conducta d’óssos problemàtics a la serralada, que inclou la possibilitat de capturar-los i fins i tot sacrificar-los.

La població d’óssos al Pirineu ha superat aquest any el llindar del mig centenar d’exemplars, amb el naixement d’almenys set nous cadells que eleven el cens d’exemplars identificats a un total de cinquanta-set.

Val a recordar que, des del mes d’abril passat, ha mort l’ós Cachou a Aran, un fet sota investigació judicial arran de la possibilitat que fos enverinat, i un altre exemplar que va ser tirotejat a França, a prop de la frontera amb el Pallars Sobirà.

tracking