SEGRE

REG BALANÇ

La calor dispara la demanda d'aigua en tots els sistemes de reg

Els canals de la demarcació transporten les dotacions màximes || Les tempestes de tardor i les pluges del gener i de la primavera garanteixen una altra campanya

Imatge d’una de les séquies del Canal de Pinyana.

Imatge d’una de les séquies del Canal de Pinyana.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per tots els sistemes de reg de Lleida circulen les dotacions màximes que poden transportar canals i séquies. La calor, amb temperatures que han arribat a superar els 40 graus en alguns punts de les comarques del pla, ha fet que les peticions augmentin en aquesta última setmana i els pantans de les conques del Segre, Cinca i la Noguera Ribagorçana hagin perdut entre 4 i 9 hectòmetres cúbics a finals de juliol. No obstant, a causa de les tempestes de tardor de l’any passat i les pluges del gener i la primavera, els embassaments tenen reserves que podrien cobrir, de moment, una nova campanya.

Pel Principal del Canal d’Urgell baixen 36 metres cúbics per segon i 15 per l’Auxiliar. Segons els responsables, la demanda s’ha incrementat notablement, però les reserves són bones. Pel Canal de Pinyana també circulen 11,4 metres cúbics per segon, el total de la concessió. Segons el seu president, Ramon Piqué, aquests índexs contrasten amb els cabals que van circular al juny, un mes en què la demanda va ser gairebé nul·la amb un consum molt inferior respecte al mateix període del 2019. No obstant, Piqué va assenyalar que espera que torni a baixar en un termini de quinze o vint dies.

Al Canal de Pinyana quasi no hi va haver demanda el mes passat i s’espera que torni a baixar en 20 dies

Els termòmetres van tocar sostre divendres i dissabte al Segrià, les Garrigues i l’Urgell

El president del Canal d’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va explicar que la calor ha disparat el consum, encara que cal tenir en compte que els cultius de panís i d’alfals es troben en el seu punt àlgid, així com la campanya de la fruita tardana. Segons Pérez, en l’actualitat, pel Principal circulen més de de 22 metres cúbics per segon, mentre que el cabal de Saidí és de 20. Tenint en compte tots els canals i séquies, en aquests moments s’estan servint en total uns cinquanta metres cúbics per segon, sumant els cabals que circulen per les seues xarxes de conduccions.

El mateix succeeix al Canal Segarra-Garrigues, per on poden passar des de 35 metres cúbics a l’inici fins a quinze en el seu tram final cap al pantà de l’Albagés. Per la seua part, el portaveu de l’Algerri-Balaguer, Carles Gra, va indicar que els sistemes de bombatge treballen dia i nit a causa de l’alt índex de la demanda d’aigua i va expressar la seua por per la despesa a la factura elèctrica que aquesta situació pot suposar.

Els embassaments d’Oliana i Rialb, a la conca del Segre, han perdut entre quatre i gairebé deu hectòmetres cúbics en una setmana però estan al 76,5 i 88,5% de la capacitat, respectivament. El pantà de Barasona, que proveeix l’Aragó i Catalunya, ha perdut més de sis hectòmetres cúbics però es troba al 82,4%. Pel que respecta a la Noguera Ribagorçana, Canelles ha perdut 4,3 hectòmetres però està al 97, 5%, mentre que Santa Anna, que n’ha perdut més de vuit, està al 68%. Escales ha perdut 4,2 hectòmetres i està al 85,5%.

Pel que respecta a la temperatura mínima, els valors també han estat elevats, encara que en general no s’han registrat nits tan càlides com en altres onades de calor, ja que l’absència de núvols va permetre un cert refrescament nocturn. Aquest dissabte a la matinada es van registrar fins a 22,2 graus al Montsec d’Ares.

Els registres més alts de l’estiu, però sense rècord El calor d’aquesta última setmana ha deixat les temperatures més altes de l’estiu, però cap rècord absolut, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya. Els termòmetres van tocar sostre divendres i dissabte en diversos punts de Lleida, especialment al Segrià, les Garrigues i l’Urgell. Van destacar els 41,6 graus d’Alcarràs, els 41,3 de Lleida, els 41 de Seròs o els 40,1 de Tàrrega i Baldomar. Malgrat aquestes dades, l’onada de calor de finals de juny de l’any passat va ser més intensa, amb temperatures màximes que van ser uns dos graus superiors de mitjana. No obstant, en tretze estacions meteorològiques de Catalunya s’ha registrat la temperatura més alta en un mes de juliol. Aquest és el cas de Raimat, que amb 39,4 graus ha superat l’anterior rècord del 2015 per una dècima. Durant l’episodi de calor, més de tres quartes parts de les estacions han superat el llindar de perill per calor, en algunes zones de Ponent aquest s’ha depassat tres dies consecutius, mentre que al Pirineu no s’ha arribat a superar cap dia, encara que la calor va ser intensa a tot el territori.

tracking