SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Les Garrigues se suma al boom de l'energia eòlica amb projectes per a tres nous parcs

Amb molins a la Pobla de Cérvoles i Juncosa, a més dels que ja tenen llicencia d'obres a la Granadella i Llardecans || Mentre proliferen propostes per instal·lar aerogeneradors a la Segarra

Prospeccions al juny per al parc eòlic de Solans, pendent de la instal·lació dels molins.

Prospeccions al juny per al parc eòlic de Solans, pendent de la instal·lació dels molins.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Garrigues s’ha sumat al boom de l’energia eòlica amb projectes per a tres nous parcs, amb al voltant d’una trentena de molins previstos als termes municipals de la Pobla de Cérvoles i Juncosa. Els promou la divisió d’energies renovables del grup italià Enel, al qual pertany la companyia elèctrica Endesa, i sumen una potència instal·lada de 149,7 megawatts (MW). Inicien la tramitació ambiental a la Generalitat de Catalunya mentre un altre promortor, Eolia Tarraco, espera començar les obres del futur parc eòlic de Solans, als municipis de la Granadella i Llardecans, aquest últim al Segrià. Fins ara, la gran majoria de nous projectes es concentrava a la Segarra i comarques limítrofes de la Catalunya central (vegeu les claus).

Els tres nous parcs que promou Enel plantegen la construcció de molins de 200 metres d’altura i una potència de 4,9 MW cada un, unes magnituds mai vistes fins ara a Lleida.

Cada un dels tres parcs tindrà una potència de 49,5 MW, superior a la de qualsevol dels parcs eòlics que s’havien instal·lat fins ara a les comarques lleidatanes.

Els primers documents presentats davant la Generalitat plantegen que els tres parcs eòlics ocupin terrenys limítrofs entre si i comparteixin algunes instal·lacions comunes. Així, es preveu una subestació elèctrica al municipi la Pobla de Cérvoles, mentre que les línies d’evacuació hauran d’ocupar terrenys de municipis de les Garrigues com el Vilosell, Vinaixa i Tarrés, així com de localitats tarragonines com Vimbodí i l’Espluga de Francolí.

L’alcalde de la Pobla de Cérvoles, Jaume Estradé, va explicar que l’ajuntament ja ha tingut alguna conversa telefònica amb els promotors i espera reunir-se amb representants de l’empresa.

El primer edil va recordar que anys enrere es va plantejar un altre projecte per a un parc eòlic al municipi que no va arribar a executar-se: requeriments de protecció de les aus van retardar-ne la tramitació fins que va quedar finalment truncada per les retallades a les renovables.

Estradé va indicar que el consistori veu amb bons ulls aquesta nova proposta.

tracking