SEGRE

SEGURETAT BALANÇ

Els Bombers efectuen 115 rescats de muntanya fins al juliol d'aquest any

La Val d'Aran lidera les intervencions per emergència al medi natural || Demanen precaució davant d'un possible repunt de casos durant les vacances d'agost

Un bomber en un dels rescats de la jornada d’ahir.

Un bomber en un dels rescats de la jornada d’ahir.BOMBERS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme 115 rescats de muntanya entre els mesos de gener i juliol d’aquest any a les comarques lleidatanes, dotze actuacions menors de les que van protagonitzar durant el mateix període de l’any passat. Pel que fa a les intervencions al medi natural (que engloben els rescats, recerca de persones extraviades, intervencions en rius i coves) també han patit un lleuger descens, i han passat de 166 casos l’any passat als 153 d’enguany.

Aquesta tendència contrasta amb la que els Bombers de la Generalitat han registrat en el conjunt de Catalunya, on hi ha hagut un repunt de rescats al medi natural malgrat les restriccions de mobilitat decretades pel Govern central durant l’estat d’alarma.

La xifra de rescats al Pirineu lleidatà ha registrat un lleu descens en comparació amb el 2019 passat

Per comarques, la Val d’Aran és la zona del Pirineu amb més intervencions, amb 28 rescats de muntanya, set operatius de recerca de persones desorientades i un rescat al medi fluvial. La segueix la Cerdanya, que en els set primers mesos de l’any ha registrat un total de 16 rescats de muntanya i quatre recerques d’excursionistes extraviats.

Tanmateix, els Bombers fan una crida per extremar les precaucions durant aquest mes d’agost, època de l’any en què es concentra un major nombre de serveis relacionats amb caigudes d’escaladors, excursionistes perduts o banyistes amb problemes, especialment els caps de setmana.

I és que, davant d’un estiu atípic marcat per la crisi sanitària del Covid-19, els serveis d’emergència preveuen que “molta gent prioritzarà les vacances de proximitat i sovint això inclou una escapada a la muntanya o a alguna de bany interior”, per la qual cosa, si es produeix un repunt de rescats per la massificació, “la simultaneïtat de les actuacions en diferents punts de la geografia catalana repercutiria en la rapidesa i la qualitat dels serveis”, asseguren els Bombers de la Generalitat.

Sis actuacions al medi natural en una sola tarda a Lleida

Fins a sis vegades es van activar ahir els equips dels Bombers de la Generalitat per dur a terme rescats de muntanya. Un va tenir lloc pocs minuts després de dos quarts de sis de la tarda, quan van rebre l’avís d’un pilot d’ala delta accidentat a Àger, concretament a la zona d’Agulló. Fins al lloc es va desplaçar una dotació terrestre dels Bombers per oferir suport sanitari. L’home, de 55 anys, finalment va ser traslladat a l’hospital de Tremp amb una possible fractura al braç. Així mateix, també van rescatar una excursionista amb una lesió al turmell a Alt Àneu; una parapentista ferida a la zona del Montsec de Rúbies, a Camarasa; una dona que havia patit una caiguda a Lles; sis excursionistes perduts a Gósol, i finalment una menor ferida a Espot.

tracking