SEGRE

ESNOTICIA

Salut assenyala cinc comarques del pla com les de més risc de rebrot de Catalunya

Són la Segarra, el Segrià, les Garrigues, la Noguera i el Pla d'Urgell, mentre que l'Urgell és la novena || El Pirineu, excepte l'Alt Urgell, té un nivell baix de risc, segons dades de l'última setmana

Casos acumulats per comarca

Salut assenyala cinc comarques del pla com les de més risc de rebrot de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Salut situa cinc comarques del pla de Lleida com les de més risc de rebrot de coronavirus de tot Catalunya. Són la Segarra (506,38), el Segrià (460,88), les Garrigues (397,87), la Noguera (387,37) i el Pla d’Urgell (358,96). Mentrestant, l’Urgell, amb una taxa de 201,18 se situa en novena posició, només darrere d’aquestes cinc comarques i de l’Alt Empordà, el Barcelonès i la Ribera d’Ebre, segons les últimes dades publicades pel departament de Salut, que corresponen a la setmana passada.

El risc de rebrot es calcula multiplicant la velocitat mitjana de reproducció del virus dels últims set dies per la incidència acumulada durant els últims catorze. El resultat és un índex que, segons la Generalitat, permet valorar el creixement d’una epidèmia, mesura possibles casos diagnosticables en dos setmanes i està relacionat amb la probabilitat d’aparició de nous brots. Es considera que el risc és baix quan l’índex i inferior a trenta i alt a partir de cent.

En el conjunt de la regió sanitària de Lleida, aquest índex és de 394,03. El risc de rebrot no té una relació directa amb el nombre de casos acumulats. Així, es considera major a les Garrigues que a l’Urgell, tot i que aquesta última ha registrat més casos des de l’inici de la pandèmia.

casos acumulats per comarca

Davant dels alts índexs de risc de rebrots, la taxa de reproducció o Rt (el nombre de persones que encomana cada afectat) se situa per sota d’un al Segrià (0,72), la Noguera (0,85) i el Pla (0,97). A la Segarra i les Garrigues és més elevada: 3,07 i 1,45, respectivament. Val a destacar que, mentre que a Lleida ciutat aquest índex és de 0,71, en ciutats com Barcelona és de 0,99, a Terrasa hi ha una Rt d’1,77 i a Sabadell és d’1,46. Al Pirineu el risc de rebrot és molt inferior. Així, totes les comarques excepte l’Alt Urgell se situen en un nivell baix. La que té un menor índex és el Pallars Jussà, amb 14,17. El segueixen Solsonès (21,72), Cerdanya (25,38), Aran (27,63), Pallars Sobirà (29,18) i Alt Urgell (43,32).

La conselleria de Salut no ha publicat dades sobre el risc de rebrot a l’Alta Ribagorça al seu nou portal informatiu. Al Sobirà, a la Ribagorça i a la Cerdanya no hi ha hagut cap mort per coronavirus. A les Garrigues n’hi ha hagut cinc des de l’inici de la crisi i tant a l’Alt Urgell com a Aran han mort 6 persones a causa del Covid-19. El nombre més elevat de defuncions pel virus es concentra al Segrià, la comarca més poblada, amb 177 morts acumulats.

tracking