SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Contenidors desbordats en deu pobles del Segrià perquè forans hi tiren escombraries

Alcaldes denuncien que veïns de localitats amb recollida porta a porta van a municipis propers a desfer-se dels residus || Uns intenten identificar-los per multar-los i d'altres instal·len càmeres

Un cotxe amb un remolc enxampat ‘in situ’ llançant escombraries en una finca als afores d’Alcoletge.

Un cotxe amb un remolc enxampat ‘in situ’ llançant escombraries en una finca als afores d’Alcoletge.T.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcaldes d’una desena de pobles del Segrià denuncien contenidors desbordats perquè forans hi llancen les escombraries. Van indicar que es tracta de persones procedents de municipis amb recollida d’escombraries porta a porta. En lloc d’aplicar aquest sistema, acudeixen a localitats pròximes per desfer-se dels residus. Les poblacions al traçat de carreteres principals com Eix del Baix Segre i l’N-230 són les més afectades, encara que els incívics desborden també contenidors d’escombraries pròxims a camins locals. Alguns asseguren que la pandèmia del Covid-19 ha pogut afavorir aquesta pràctica, que també repunta els mesos d’estiu. La recollida domiciliària es du a terme des de fa dos anys en 22 municipis, mentre que una quinzena més van optar per les illes de contenidors (vegeu el desglossament).

L’alcalde d’Alcoletge, Josep Maria Gras, ja va expressar queixes per aquesta situació al juliol i va assenyalar que els contenidors desbordats suposen un sobrecost de 3.000 euros al mes en recollides addicionals. En aquest municipi han arribat a sorprendre in fraganti un vehicle amb un remolc ple d’escombraries, que va llançar al costat de contenidors. Altres pobles amb aquest problema són Aitona, Torres de Segre, Alfés, Gimenells, Albatàrrec, Rosselló i Torre-serona. També passa en menor mesura a Benavent, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, i el de Torres de Segre, Joan Carles Miró, van indicar que des de primers d’any han establert estratègies per anar “a la caça” dels infractors i cobrar-los 100 euros de sanció si els enxampen. Tanmateix, continuen trobant contenidors plens quan no haurien d’estar-ho. Per la seua part, l’alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez, tramita la instal·lació de càmeres de vigilància en dos illes de contenidors després de trobar-les gairebé a vessar i també prepara una ordenança per implantar sancions. Per la seua part, l’alcalde de Roselló, Josep Abad, assegura que les illes al peu de l’N-230 estan sempre plenes i assegura que són veïns de pobles com Almenar, Alguaire i Alfarràs els que hi dipositen bosses d’escombraries. L’alcalde d’Albatàrrec, Jaume Sanuy, també es va queixar i va assenyalar a habitants de pobles com Sudanell, Sunyer o Montoliu. L’alcaldessa de Gimenells, Emma Solans, va indicar que “són veïns de pobles pròxims, en el meu cas d’Alcarràs”. Tant Albatàrrec com Gimenells estudien modificar les ordenances per aplicar sancions. L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va dir que es va patir aquesta situació fins que va decidir amagar els contenidors al costat de l’N-230 i canviar la ubicació de les illes per aturar el problema.

Un cotxe amb un remolc enxampat ‘in situ’ llançant escombraries en una finca als afores d’Alcoletge.

Un cotxe amb un remolc enxampat ‘in situ’ llançant escombraries en una finca als afores d’Alcoletge.T.M.

tracking