SEGRE

ESNOTICIA

El Congrés podrà impedir que l'Estat demani diners als municipis

El decret llei exigeix la ratificació de la Cambra i la majoria de partits s'hi oposa || L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, reclama un repartiment equitatiu d'ajuts

La façana de la Paeria de Lleida.

La façana de la Paeria de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés podrà impedir que l’Estat demani als ajuntaments tot el seu superàvit municipal a canvi de deixar-los gastar una part per pal·liar els perjudicis de la pandèmia. El decret llei que preveu atorgar subvencions als consistoris per valor del 35% del que prestin ha entrat en vigor després de publicar-lo al BOE. Tanmateix, s’haurà de sotmetre a la validació de la Cambra Baixa d’aquí a un mes, quan serà ratificat o rebutjat. Els partits que han expressat la seua oposició a aquesta mesura sumen més de la meitat de l’hemicicle, vots més que suficients perquè la norma quedi anul·lada.

Aquesta petició de diners als municipis és resultat d’un acord entre el ministeri d’Hisenda, en mans del PSOE, i el sector socialista de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). El rebuig entre la majoria de partits va quedar patent ahir en una declaració que van subscriure l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i els d’unes altres nou ciutats de Catalunya i Espanya.

A més de la Paeria, els ajuntaments de Madrid, Bilbao, Cadis, Granada, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, Pontevedra, Reus i Saragossa van reclamar fer marxa enrere a aquesta mesura. El van subscriure edils d’ERC, Junts, PP, Ciutadans, PNB, BNG, Endavant Andalusia i Coalició Canària.

Alguns van apuntar que, si els respectius partits voten contra el decret llei al Congrés, quedarà anul·lat. Entre els edils hi havia tant representants de municipis amb superàvit com d’altres que no en tenen. Lleida ciutat pertany a aquests últims, al no comptar amb romanents per prestar a l’Estat a canvi d’ajuts per a despeses.

Després de la reunió d’alcaldes per videotrucada, Pueyo va valorar que l’acord entre l’Estat i el sector socialista de la FEMP “vulnera l’autonomia local”. Els alcaldes van exposar la necessitat de tractar per igual els municipis que tenen superàvit i els que no en tenen. Sobre aquesta qüestió, el paer en cap va dir que “no és just que hi hagi desigualtat en el tracte dels ajuts”. Aquests deu ajuntaments buscaran l’adhesió de més ciutats de tot Espanya i esperen reunir-se de nou al setembre.

El text del decret llei preveu que l’Estat torni als municipis els diners prestats en “un màxim de quinze anys”, cinc més que els deu anys anunciats a començaments d’aquesta setmana. El president de la FEMP, Abel Caballero, va assegurar en aquest sentit que els diners es tornaran en deu anys i que el termini només es prolongarà fins a quinze a canvi de “condicions més avantatjoses” per als consistoris. Les condicions es fixaran en les pròximes setmanes.

tracking