SEGRE

MUNICIPIS INSTAL·LACIONS

Unha, tercer poble d'Aran amb calefacció al carrer

Juntament amb Salardú i Gessa, per evitar neu i gel a l'hivern

Imatge d’arxiu del carrer Santa Eulàlia d’Unha.

Imatge d’arxiu del carrer Santa Eulàlia d’Unha.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poble d’Unha es convertirà en el tercer de la Val d’Aran que instal·la calefacció sota els carrers per evitar l’acumulació de neu i la formació de plaques de gel a l’hivern. L’entitat municipal descentralitzada (EMD) que governa aquesta localitat ha posat en marxa aquest projecte amb el suport de l’ajuntament de Naut Aran. Està previst instal·lar-la l’any que ve i s’afegirà a les que ja funcionen als nuclis de Salardú i de Gessa per millorar la seguretat tant de vianants com de vehicles.

La calefacció d’Unha s’instal·larà al carrer Santa Eulàlia, que dóna accés a l’església, la sala social i el Musèu dera Nhèu. Es tracta d’un tram amb un desnivell de més de deu metres i un pendent molt pronunciat, la inclinació del qual supera el 20%. Hi circulen tant vianants com vehicles, segons el consistori.

L’EMD i el consistori ja tramiten el projecte per poder executar les obres l’any vinent

Els treballs, amb un pressupost de més de cent mil euros, hauran de sortir a licitació aquest any per executar-los el 2021, ja que a l’hivern el fred i la neu impedeixen executar obres a la vall. El projecte preveu desmuntar les lloses del carrer per instal·lar les conduccions per les quals passarà aigua calenta i líquid anticongelant.

La caldera se situarà a la sala social i el museu haurà d’acollir el dipòsit de gasoil. L’alcalde de Naut Aran, César Ruiz-Canela, va explicar en aquest sentit que el consistori dóna suport econòmic a aquesta iniciativa de l’EMD d’Unha.

Una iniciativa pionera en el seu dia per millorar la seguretatNaut Aran va ser pioner a instal·lar, fa gairebé dos dècades, la primera calefacció subterrània a l’accés en pendent a Salardú des de la carretera C-28. Es tractava d’una solució per evitar que els vehicles rellisquessin sobre plaques de gel a l’hivern, que cap altra localitat de Catalunya ni Espanya no havia adoptat fins a la data. Avui dia continua sent una raresa entre els municipis de muntanya. Aquesta mateixa tecnologia es va aplicar anys després en altres carrers de Salardú i, fa uns dos anys, al poble de Gessa. L’alcalde va destacar que suposen una gran millora en la seguretat.

tracking