SEGRE

POLÍTICA PARTITS

El 'divorci' entre JxCat i PDeCAT s'accentua i apunta a llistes separades al Parlament

Quan queda poc més d'un any de legislatura i es plantegen comicis anticipats || Alguns militants ja hi han pres partit, i altres eviten pronunciar-se amb l'esperança que hi hagi acord

Violant Cervera.

Violant Cervera.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El divorci entre el nou Junts per Catalunya (JxCat) i el Partit Demòcrata (PDeCAT) és cada vegada més evident. Les possibilitats de pacte entre les dos formacions s’allunyen després que Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, tanqués la porta a una coalició abans de les eleccions. El portaveu del PDeCAT i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va recalcar que “nosaltres no hem estat els que ho hem descartat” i va apuntar que, si no hi ha acord, podrien presentar-se en solitari a les pròximes eleccions al Parlament. Falta poc més d’un any per acabar la legislatura i la possibilitat de comicis anticipats és evident.

Els càrrecs i militants del PDeCAT hauran, doncs, de triar mantenir-se en l’òrbita postconvergent o bé unir-se al JxCat de Carles Puigdemont. Entre aquests últims, destaquen Violant Cervera, membre de la nova executiva; el tinent d’alcalde de Lleida, Toni Postius; la senadora i expresidenta del Partit Demòcrata al Pirineu, Mayte Rivero; i els presidents a les comarques de muntanya. La cúpula pirinenca va dimitir amb una carta en la qual insta el PDeCAT a unir-se a JxCat. Solsona va explicar que renovaran aquests càrrecs “ben aviat” i els va agrair la feina.

El PDeCAT té a Lleida valedors com els alcaldes Jordi Latorre (Torrefarrera) i Rosa Pujol (Aitona), tots dos alts càrrecs de la Diputació. Davant els que es posicionen de forma clara, d’altres opten per no pronunciar-se, amb l’esperança que un acord eviti el cisma.

Mentre que el PDeCAT reivindica l’herència del centredreta català, Junts insisteix en el seu caràcter transversal. Tot plegat, mentre la causa judicial del cas 3% enfosqueix el llegat polític de l’antiga CDC. A Lleida, les faccions del partit nacionalista es van fer patents des de les primeres eleccions del PDeCAT i en episodis com el front que va demanar el cessament de Joan Reñé al capdavant del partit arran del cas Boreas.

Així mateix, hi ha dubtes sobre si Puigdemont serà el candidat de JxCat a les eleccions, mentre el PDeCAT aposta com a candidata per la consellera d’Empresa, Àngels Chacón.

tracking