SEGRE

ADMINISTRACIÓ POLÈMICA

Préstecs de municipis a l'Estat sense acord del ple

El Govern central deixa la decisió en mans de cada alcalde || La cessió de superàvit local no haurà de sotmetre's a votació

L’alcaldessa de Tàrrega portarà la moció al ple al setembre.

L’alcaldessa de Tàrrega portarà la moció al ple al setembre.AJUNTAMENT DE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments podran prestar el superàvit a l’Estat sense necessitat de sotmetre’l a votació al ple. L’alcalde podrà decidir en solitari si entrega els romanents del consistori per un període d’entre deu i quinze anys, a canvi de rebre el 35% del que hagi deixat en forma d’“ajuts” per pal·liar els perjudicis de la crisi sanitària. La resolució estatal que fixa les condicions per a aquests polèmics préstecs posa en mans del “president de la corporació local” la “posada a disposició” del Govern espanyol dels estalvis municipals, només amb subscriure “un compromís en ferm, vinculant i irrenunciable”.

Una vegada firmat tal compromís, les operacions de préstec “no requeriran formalització”, segons la resolució estatal. N’hi haurà prou que la direcció general del Tresor i Política Financera faci una nova publicació al BOE en què requereixi “el desemborsament dels imports compromesos”. Podrà fer-ho a partir del dia 16 de setembre i fins a finals de l’any que ve. S’ha de recordar que el rebuig de nombrosos ajuntaments i partits ha portat el Govern espanyol a renegociar aquesta petició de diners amb els ens locals (vegeu SEGRE d’ahir).

Ho han fet en el marc d’una campanya que fa servir l’etiqueta #elsnostresestalvis, impulsada de manera conjunta per l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) contra l’acord entre el ministeri d’Hisenda i el sector socialista de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

D’altra banda, Esquerra Republicana va afirmar que cap dels ajuntaments on governa no prestarà romanents a l’Estat.

Mocions de rebuig i campanya de consistoris en xarxes socials? Els ajuntaments de Tàrrega i Benavent de Segrià han anunciat mocions de rebuig de la petició de diners per part del Govern espanyol. Tant aquests consistoris com altres de tot Catalunya han deixat també patent el seu posicionament en contra a les xarxes socials.

tracking