SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

La Generalitat descarta sis centrals solars i permet tramitar onze parcs eòlics a Lleida

La tria de la ponència d'energies renovables rebutja per ara gairebé totes les plantes fotovoltaiques || S'oposa a instal·lar-les en àrees on hi ha inversió en regadius i en jaciments arqueològics

Terrenys entre Térmens i Balaguer on estava prevista una de les plantes rebutjades.

Terrenys entre Térmens i Balaguer on estava prevista una de les plantes rebutjades.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mitja dotzena de projectes per a grans centrals solars a Lleida han estat rebutjats per la Generalitat. No han superat la tria preliminar de la nova ponència d’energies renovables, que avalua si la ubicació prevista per a aquest tipus d’instal·lacions és viable des del punt de vista ambiental i urbanístic. Fins ara ha examinat set de les desenes de plantes fotovoltaiques previstes a les comarques lleidatanes i només ha permès que una prossegueixi la tramitació per obtenir llicència. La resta han quedat descartades al presentar inconvenients que la ponència considera “insalvables”.

Les centrals rebutjades estaven previstes a la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues, i sumaven més de 50 megawatts (MW) de potència. Entre aquestes destaca la de 40 MW que Galenergy SL plantejava a Balaguer i Térmens, capaç de donar llum a tots els habitatges de la comarca.

La ponència de renovables la va descartar el 29 de juny al considerar que ocuparia sòl d’“alt valor agrològic” en terrenys “inclosos en un projecte de modernització de regadiu amb inversió pública”, en al·lusió a l’Algerri-Balaguer.

El rebuig d’instal·lar panells solars en terrenys on les administracions han invertit en regadius o preveuen fer-ho és també el motiu pel qual s’han rebutjat plantes solars a Lleida, Golmés, les Borges i els Alamús. Una altra de prevista a Rosselló va ser descartada al considerar que podia afectar el jaciment arqueològic de la necròpolis de la Tossa de Baix. En canvi, una altra planta similar del mateix promotor al municipi sí que seguirà tramitació.

Millor sort han tingut els onze parcs eòlics que la ponència ambiental ha examinat fins ara a la Segarra. Tots podran prosseguir la tramitació, la qual cosa no garanteix que aconsegueixin llicència (vegeu les claus).

tracking