SEGRE

ESNOTICIA

El Pirineu de Lleida acumula quatre mesos sense cap defunció per Covid

És l'única regió sanitària de Catalunya que no ha registrat morts aquest agost

Imatge d’arxiu d’un sanitari del CAP de Tremp prenent mostres a un pacient per a una PCR.

Imatge d’arxiu d’un sanitari del CAP de Tremp prenent mostres a un pacient per a una PCR.CAP DE TREMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran porta 4 mesos sense cap defunció per Covid-19, des del 18 d'abril, quan va tenir lloc l'última de les 30 defuncions registrades. És la zona sanitària catalana amb millors xifres, que els professionals atribueixen, a banda de la poca densitat de població, que no hi ha hagut brots en geriàtrics.

La regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran acumula quatre mesos seguits sense cap mort per Covid-19, després que el passat 18 d’abril es registrés l’última de les trenta defuncions per la pandèmia en aquestes comarques. De fet, es tracta no només de la regió sanitària catalana que porta més temps sense decessos a causa del coronavirus, sinó que és l’única on no n’hi ha hagut cap aquest mes d’agost malgrat el repunt general dels contagis.

Eduard Sanjurjo, director assistencial de l’Hospital del Pallars de Tremp, va considerar que els principals factors que expliquen aquesta bona dada és que el Pirineu és una zona de poca població, que els seus veïns han aplicat de forma majoritària les mesures recomanades contra el virus i que no hi ha hagut nous brots a les residències geriàtriques després dels que van tenir lloc en una de la Pobla de Segur i una altra de Vielha, que van ser dos de les primeres afectades per la pandèmia a Catalunya. En aquest sentit, va recordar que “des d’aleshores no hem tingut cap brot en residències ni en centres sociosanitaris”.

Malgrat que la Pobla i Vielha van tenir dos brots en geriàtrics, després gairebé no n’hi ha hagut

Va assenyalar que una vegada iniciat el confinament al març, la incidència del virus va baixar molt ràpidament i actualment gairebé tots els casos s’atenen a Primària. Amb prou feines hi ha ingressats i, per exemple, divendres passat no n’hi havia cap a l’hospital de Tremp.

Sanjurjo va admetre que és probable que els casos puguin augmentar en un període d’entre una i dos setmanes a causa de l’increment de la mobilitat motivat per la gran afluència de turistes al Pirineu al llarg de l’última setmana. Precisament, durant aquest mes d’agost l’índex de rebrot ha anat creixent i ahir es va situar en els 97,04 punts, vorejant el risc de rebrot màxim, a partir dels 100 punts, segons les dades de Salut.

“Si la gent fa el que cal fer, és a dir, portar mascareta, mantenir la distància i rentar-se les mans, no hauríem de tenir grans brots”, va indicar Sanjurjo.

Va afegir que ara hi ha una capacitat més gran per fer proves PCR, cosa que permet diagnosticar i atendre abans els encomanats. A més, va destacar que l’anàlisi de les mostres també s’ha agilitzat molt. “Ara, entre 6 i 8 hores després de fer-la ja tenim el resultat”, va manifestar.

Segons les dades de Salut, al Pirineu han mort 18 homes i 12 dones per la Covid. Sis tenien més de 90 anys; onze, entre 80 i 89 anys, nou entre 70 i 79 anys; tres, entre 60 i 69 anys; i un, entre 50 i 59 anys. Aquestes trenta persones van morir al llarg d’un mes, entre el 17 de març i el 18 d’abril.

El nombre de 30 morts és el que va donar sempre el departament de Salut i és també el que figura a la pàgina web interactiva de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). No obstant, les dades que va actualitzant des de fa uns dies a través del web dadescovid.cat xifren en 29 les defuncions totals a l’Alt Pirineu i Aran.

tracking