SEGRE

MUNICIPIS PROVEÏMENTS

La Pobla, Sort i Baix Pallars exigeixen estalvi d'aigua al rebre més visitants que altres anys

Insten a utilitzar el proveïment de boca només per beure i rentar-se, i no per regar ni omplir piscines || A fi d'evitar restriccions, ja que els dipòsits i els bombatges amb prou feines poden satisfer la demanda

La Pobla de Segur amb el pantà de Sant Antoni al fons.

La Pobla de Segur amb el pantà de Sant Antoni al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, i els de Sort i Baix Pallars, al Sobirà, han demanat als veïns i visitants que facin un ús responsable de l’aigua potable. Els insten a utilitzar-la només per beure i per a higiene personal i no fer-la servir per regar jardins ni omplir piscines. En cas contrari, adverteixen que podrien arribar a ser necessaris talls puntuals per racionar el cabal disponible i garantir un proveïment mínim. Aquesta situació és a causa que els tres municipis acullen aquests dies una població superior a la d’anys anteriors.

La Pobla, Sort i les localitats de Baix Pallars veuen créixer cada any la seua població els mesos d’estiu. Tanmateix, aquest any l’augment és més pronunciat. La pandèmia de la Covid-19 ha fet que les persones que tenen segones residències hagin decidit passar allà totes les vacances i llargues estades, la qual cosa ha disparat el consum d’aigua. També cal afegir el ple funcionament d’hotels i altres establiments turístics, en especial aquest mes en què l’ocupació ha arribat al 100%.

L’ajuntament de la Pobla projecta instal·lar comptadors a tots els domicilis

Les crides a estalviar aigua contrasten amb el fet que els pantans estan plens després de mesos d’intenses pluges. Malgrat que les reserves són abundants, les captacions de cabal, els bombatges que el traslladen i els dipòsits que l’emmagatzemen amb prou feines poden satisfer la demanda actual. Majoritàriament estan dissenyats per subministrar la població que resideix en aquests municipis tot l’any. A la Pobla hi ha dos preses al nord i al sud de la localitat amb els seus corresponents bombatges. Tenen capacitat per proveir els gairebé 3.000 habitants censats, però ara són molts més.

“Encara que l’aigua no escassegi en fonts i pous ni tampoc al pantà de Sant Antoni, només es pot bombar un cabal que no és suficient per a aquesta època de l’any, quan creix el consum”, va explicar l’alcalde de la Pobla, Marc Baró. El consistori projecta instal·lar comptadors als domicilis per ajustar el pagament a la despesa de cada llar.

Tant Baró com l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i l’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, van indicar que els veïns s’han fet ressò de les crides a través de les xarxes socials a fer un ús raonable de l’aigua de boca.

Si se segueixi així, van apuntar que podran evitar els talls al subministrament.

La Mancomunitat de les Garrigues ja no necessita cisternes

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues va acabar la passada setmana les reparacions a la captació i les canonades destrossades per les tempestes de l’octubre que donen aigua a set pobles de la comarca i a un de la Conca de Barberà. Són Vinaixa, Tarrés, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, els Omellons i Senan, aquest últim a Tarragona. Segons el president de l’organisme, Francesc Esquerda, la infraestructura funciona i no han tingut problemes de subministrament. N’hi ha prou malgrat l’augment del consum, atès que les piscines són plenes, i també ha crescut el nombre de veïns als pobles temporalment, ja que les segones residències estan totes ocupades.

tracking